Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Het paard komt uit India
Fossielen van een 54,5 miljoen jaar oude voorouder van paarden, neushoorns en tapirs suggereren dat de onevenhoevigen in India ontstonden, toen het nog een eiland was en langzaam richting het huidige Azië dreef.
Van muizen en mensen
Muizen zijn geen mensen, maar genetisch lijken we op elkaar. Nieuw grootschalig onderzoekt belicht gelijkenissen en verschillen met ons favoriete proefdier.
'Publicatiedruk bevordert oppervlakkige wetenschap'
Wetenschappers bestuderen te vaak ziektes die goed in de markt liggen, omdat je dan makkelijk scoort in publicaties.
Wie is de meest beloftevolle wetenschapper van Vlaanderen?
Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.
'Liever 37ste maagzuurremmer dan eerste middel tegen ebola'
Nooit ging er meer geld rond in de farmaceutische industrie, maar tegelijk werden nog nooit zo weinig nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld.
Wim Vanhaverbeke over de waarde van open innovatie
Wim Vanhaverbeke (buitengewoon hoogleraar innovatiemanagement en -strategie UHasselt) geeft een lezing over de waarde van open innovatie en de rol van patenten.
Verband tussen fragiele-X-syndroom en autisme
Het eiwit FMRP – bekend als oorzaak van het fragiele-X-syndroom – speelt ook een belangrijke rol in autisme gerelateerd gedrag.
De Afrikaanse oorsprong van Surinaamse kinderziektes
Grotere ballen, minder kindermoord
Om hun kroost tegen jaloerse mannetjes te beschermen, paren sommige vrouwtjes met verschillende partners. Niet de mannetjes strijden in dat scenario om het vaderschap, maar hun zaadcellen. Dat heeft bijzondere gevolgen.