Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Kronkelende woestijnslang
Waarom zakt de hoornratelslang niet weg in het mulle zand?
Grotschilderingen Indonesië even oud als Europese
Muurschilderingen op het Indonesische eiland Sulawesi dateren uit dezelfde periode als de oudste Europese grotschilderingen.
Stamboom van de viool
Amerikaanse onderzoekers hebben de geschiedenis van de viool onderzocht, en specifiek de evolutie van de vorm van het instrument.
Voorouders olifanten blijken voorouders paarden
De uitgestorven zoogdierenfamilie Anthracobunidae was volgens oude ideeën verwant aan de hedendaagse olifanten en zeekoeien. Nu blijkt ze eigenlijk een nauwe link te hebben met onze paarden, neushoorns en tapirs.
Nobelprijs Chemie: Kijken in de nanowereld
Lange tijd was het onmogelijk om individuele moleculen onder een microscoop te zien. De Amerikanen Eric Betzig en William Moerner en de Duitser Stefan Hell maakten het mogelijk.
Locked-inpatiënt praat via zijn brein
Via een muts met elektroden kan een verlamde patiënt woorden spellen.
Immuuncellen beter begrepen
De eigenschappen van onze immuuncellen zijn veel sterker onderhevig aan omgevingsfactoren dan tot nu toe gedacht.
Nobelprijs Natuurkunde: Revolutionaire led-lamp
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.
Trekvogels brengen geen vogelgriep mee, maar krijgen het hier
Trekvogels worden nogal eens verfoeid als het om vogelgriep gaat. Nochtans brengen ze het virus waarschijnlijk niet bij ons binnen, maar lopen de vogels, in ieder geval de wilde eenden, het hier juist op.