Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Kunstmilt zuivert bloed
Een toestel dat de werking van de milt nabootst, haalt ziekteverwekkers uit het bloed. Volgens de bedenkers zou die biomilt onder meer ebola kunnen bestrijden.
Leven zonder kleine hersenen
Een Chinese vrouw van 24 blijkt te zijn geboren zonder cerebellum, het deel van de hersenen dat beweging en spraak mee aanstuurt. Wetenschappers wijzen op het grote aanpassingsvermogen van onze hersenen.
App voor hart en vaten
Een nieuwe app stelt artsen in staat het tienjaarsrisico op hart- en vaatziekten van hun patiënten te berekenen.
Smartphonehoesje sterk als staal
Oude Egyptische kunst werpt licht op uitsterven diersoorten
Ooit liepen er in Egypte leeuwen, giraffen en olifanten rond. Aan de hand van oud-Egyptische afbeeldingen legden Amerikaanse historici de link tussen het uitsterven van deze diersoorten en klimaatverandering.
Goede daad is besmettelijk
Wie goed behandeld wordt, zal zelf ook moreel handelen. Tegelijk vinden we dat één goede daad toelaat minder politiek correct te zijn. Dat blijkt uit een studie bij 1.200 mensen via een smartphone-app.
Gemaakt om te slingeren
Amerikaanse biologen hebben het genoom van de gibbon ontrafeld. Zo ontdekten ze hoe hij zich heeft aangepast aan zijn habitat: de tropische wouden van Zuidoost-Azië.
Verloren steden
Het idee van een verloren stad heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Soms gaat het om mythes die voor zover bekend geen enkele grond van waarheid bevatten, maar er zijn net zo goed steden die per ongeluk ontdekt zijn nadat iedereen ze eeuwenlang was vergeten.
Diabetes en tbc beïnvloeden elkaar
Diabetes vormt een bedreiging voor de bestrijding van tbc.