Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Parasiet knabbelt aan levende cellen
Een parasiet die aan de basis ligt van een levensbedreigende diarreeziekte eet van levende darmcellen, maar verliest zijn interesse wanneer de cellen sterven.
Gezinssituatie beïnvloedt genoom kinderen
Kinderen die in armoede of een onstabiele gezinssituatie opgroeien, hebben kortere telomeren, wat wijst op sneller verouderende cellen.
Breinschade veroorzaakt gokverslaving
Hersenschade aan de insula, die een rol speelt bij emotionele prikkels, zou aan de basis van gokverslaving liggen.
Robotkangoeroe
Robotkangoeroe gebruikt energie uit een landing voor een volgende sprong.
Speeksel en adem sturen astmabehandeling
Het is al in een vroeg stadium mogelijk te bepalen welke astmapatiëntjes ondanks medicatie een groter risico lopen op ernstige klachten.
Waar een bij zeker niet mag steken
U heeft het zich misschien ook ooit afgevraagd: waar doet een bijensteek het meeste pijn? Het antwoord luidt, misschien verrassend, op de neus.
Meer stress, minder auto-ongevallen
Jongeren die tijdens stressmomenten meer stresshormonen produceren, lopen minder risico op ongevallen met de wagen dan leeftijdsgenoten die er minder produceren.
Eerste Copernicus-satelliet de lucht in
De Sentinel-1A is donderdag vanuit Frans-Guyana de lucht ingegaan. Het is de eerste in een familie Europese Copernicus-satellieten die de aarde moeten monitoren.
Eerste atlas van het zich ontwikkelende brein
Amerikaanse onderzoekers hebben de vorming van de hersenen in de baarmoeder gedetailleerd in kaart gebracht.