Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Helft kankerpatiënten ervaart concentratieproblemen na behandeling. Gepersonaliseerde nazorg maakt herstel mogelijk
Eén op de twee patiënten heeft last van een zogenaamd “chemobrein” na kanker. Dankzij een gepersonaliseerd nazorgprogramma is herstel mogelijk.
Dyslexie verlichten met gezellige leesmomentjes?
Dyslexie, een stoornis gekenmerkt door lees- en spellingsproblemen, kan een uitdaging zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een behandeling om dyslexie weg te toveren, dat bestaat jammer genoeg niet. Maar wat kunnen we doen als ouder of leerkracht om de (groei)pijnen bij dyslexie te verlichten? Kunnen kleine acties zoals gezellige leesmomenten een groot verschil maken?
Hoe gevangenismuziek ons iets kan bijleren over de samenleving
In eigen geschreven liedjes delen personen in de gevangenis hun persoonlijke ervaringen en gevoelens. Als onderzoeker ontdek ik hierin heel wat informatie over hoe de samenleving in elkaar zit.
Naar een duurzame toekomst: ruimteverkenning als motor voor aardse duurzaamheid
Ruimteverkenning doet veel meer dan onze kennisgrenzen verleggen. Het speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid op aarde.
Toxische pesticiden vervangen door dansende wormpjes?
Je eigen bio-groenten telen kan deze tijd van het jaar een aanlokkelijke hobby lijken. Maar als je beslist pesticiden achterwege te laten kan je je ook verwachten aan beschadigde wortels, aangevreten blaadjes en opgepeuzelde vruchten. Gelukkig is er een alternatief: parasitaire wormen inzetten om ongewenste beestjes te bestrijden!
Een zeldzame neurologische ziekte bij een pasgeboren kindje: genen testen geeft hoop op een nieuw begin
Zeldzame ziekten zijn levensbedreigende of chronische aandoeningen die meer dan een persoon op tweeduizend treffen. Er bestaan vandaag wel 7.000 zeldzame ziekten. Samen bekeken zijn deze aandoeningen dus echt niet zo zeldzaam.
Vliegende herten versieren elkaar anders in de stad
Mannetjes van het vliegend hert die in de stad leven zijn vaak kleiner dan hun soortgenoten in het bos. Desondanks kunnen ook kleine mannetjes succesvol zijn. Ik wil graag achterhalen hoe dat komt.
Geen kinderen hebben maakt je later niet eenzamer
60-plussers zonder kinderen blijken niet eenzamer te zijn dan 60-plussers met kinderen. De reden voor kinderloosheid bepaalt wel hoe iemand eenzaamheid ervaart.
Alg met eigen mestfabriekje ontdekt
Een team van onderzoekers van onderzoeksinstellingen in California, Japan en Taiwan haalde de cover van het toptijdschrift Science met hun ontdekking van een alg die zelf stikstof kan fixeren. Met co-auteur Bieke Vanslembrouck was er ook een Vlaamse inbreng in deze primeur. Wat maakt dit werk zo opzienbarend?