Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Propere zeep
Wist je dat er een vuil luchtje aan jouw zeep hangt? Onze onderzoeksgroep maakt biosurfactanten die wél een schone oplossing bieden.
Glutamine als sleutel tot malariatherapie?
We hebben allemaal wel eens van aminozuren gehoord, die kleine bouwsteentjes waaruit onze eiwitten bestaan. Een van deze aminozuren blijkt een onverwachte hoofdrol te spelen in de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor malaria: glutamine. Wat maakt glutamine zo bijzonder?
Na-apen is sterker dan jezelf
Wanneer we met elkaar praten, kopiëren we (onbewust) elkaars bewegingen. Hoe doordacht is dat imitatiegedrag? Ons onderzoek toont aan dat mensen de neiging hebben om virtuele karakters te imiteren, zelfs wanneer die het niet leuk vinden om nageaapt te worden.
Microscopische spelers met macroscopische (klimaat)impact
Vaak denken we bij klimaatopwarming aan grote, zichtbare veranderingen zoals smeltende ijskappen of stijgende zeespiegels. Maar wist je dat zelfs de kleinste organismen op aarde, microben, een enorme impact hebben op het klimaat?
Onze favoriete wiskundigen
De geschiedenisboeken van de wiskunde puilen uit met knappe koppen en hun belangrijke bijdrages. Maar wie is nu de populairste, de indrukwekkendste of de meest tot de verbeelding sprekende wiskundige aller tijden? Wij opteren alvast voor deze illustere figuren.
Achter deze nieuwe kiezelwiersoort schuilt een feministisch verhaal
Vrouwen werden actief uitgesloten van poolonderzoek. Toch is het enkele vrouwen gelukt om er een waardevolle bijdrage aan te leveren. Charlotte Goeyers vernoemde twee nieuw ontdekte kiezelwiersoorten naar hen. In deze blog vertelt ze hun verhaal.
Halen we binnenkort onze geurstoffen uit de darmflora van kevers?
Kevers die hout eten zetten dit in hun darmen om in waardevolle stoffen. Door het microbioom van deze kevers te bestuderen en in bioreactoren na te bouwen, kunnen duurzame, biobased chemicaliën geproduceerd worden uit plantaardige afvalstromen.
Onzekerheid over onze Belgische bodem remt duurzame energieopslag
Er is veel ruimte in de ondergrond voor opslag van thermische energie maar spijtig genoeg verhindert onzekerheid nog te vaak de toepassing. Tijd om die boeman te ontmaskeren.
Een ster in een vat: ultieme energiebron, maar hoe voorkomen we dat het vat smelt?
Kernfusie als energiebron ligt volgens sommige critici altijd dertig jaar in de toekomst. Snelle computermodellen die de warmteafvoer voorspellen, zijn één van de sleutels om deze toekomstmuziek ooit te laten weerklinken.