Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Opereren of afwachten? Een hartverscheurende keuze
Mijn nieuwe methode voorspelt het risico op een dodelijke aortabreuk op basis van de stijfheid van de aorta, in plaats van alleen de grootte. Daarvoor maakt de CT-scanner een video in plaats van een foto. Deze techniek opent de deur naar een nauwkeurigere risicobeoordeling, en we zijn op weg om de grens tussen opereren en afwachten te bepalen.
Narcose tijdens zwangerschap minder schadelijk dan gedacht
Helena heeft een grote niersteen tijdens de zwangerschap. Ze vraagt of een operatie schadelijk is voor haar baby. Mijn onderzoek stelt haar eerder gerust.
Een tweede adem voor mensen met chronische longziekte COPD
800.000 Belgen lijden aan COPD, een ernstige longziekte. Een multidisciplinair team in UZ Leuven onderzocht een nieuwe ingreep die klepjes in het meest zieke longdeel plaatst. Hierdoor kunnen patiënten opnieuw beter ademen.
Dag potvis! Dag mens!
Wetenschappers proberen om de taal van potvissen te ontcijferen. Een beter begrip van hun communicatie en gedrag geeft niet alleen een inkijk in hun wereld, maar ook in hoe wij als mens naar de fascinerende zeezoogdieren kijken.
Bug-historicus maakt je webbrowser veiliger
Jouw webbrowser (ja, ook de browser die je nu gebruikt om deze tekst te lezen) is kwetsbaar voor hackers. Wekelijks ontdekken onderzoekers softwarefouten, oftewel bugs, die jouw online veiligheid en privacy ondermijnen. Mijn geautomatiseerde bug-historicus analyseerde 75 van die bugs over meer dan 100.000 codeversies en onthulde hun oorzaken.
#Boekenworm: Liefhebber is ook kenner
Hoe kies jij een goed boek? Vertrouw er gerust op dat online boekenrecensies je niet alleen stationsromannetjes zullen aanbevelen. Ze hebben vrijwel evenveel aandacht voor literaire criteria als jury’s van literatuurprijzen, blijkt uit mijn onderzoek.
Vertrekt straks de laatste trekvogel?
Trekvogels hebben moeite met hun trektocht aan te passen aan een snel veranderende omgeving, waardoor hun aantallen afnemen. Onze nachtzwaluw houdt vast aan zijn bestemming, maar is onderweg wel flexibel. Dat kan de sleutel zijn tot zijn overleving.
Ben jij grappiger dan AI?
ChatGPT’s moppen zijn vaak lachwekkend slecht. Maar als je het AI-model stap voor stap uitlegt hoe je humor schrijft, is het bijna net zo grappig als een comedian.
Proefbuispathogenen in de strijd tegen resistentie
Ziek zijn, medicatie nemen, maar toch niet beter worden? Helaas wordt het probleem van resistente microben alleen maar groter. Gelukkig toont experimentele evolutie ons hoe ziekmakers resistent kunnen worden.