Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Hoe kunnen scholen met de feedback na de centrale toetsen aan de slag?
Vorig schooljaar namen alle leerlingen in het vierde leerjaar lager onderwijs en het tweede jaar secundair onderwijs voor het eerst deel aan de Vlaamse of centrale toetsen. De resultaten zijn geanalyseerd en de scholen ontvangen nu feedback. Hoe kunnen scholen daarmee aan de slag?
Samen bewegen met je kind: ontdek de kracht van ‘Run Daddy Run’ (Papakanda!)
Wat als je als vader met je kinderen actieve spelletjes kan doen die niet alleen goed zijn voor de gezondheid van je kinderen, maar ook voor je eigen gezondheid?
Wanneer sporten je gezondheid in gevaar brengt
Voor mensen met myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) kan sporten ervoor zorgen dat ze de dagen erna aan bed gekluisterd zijn.
Laser geeft VR-bril scherp en helder beeld
Van televisie, naar smartphone, naar VR-bril: schermen bevatten steeds kleinere LEDs. Maar nu zijn ze zo klein dat er nauwelijks nog licht uitkomt. Verdere verbetering is tóch mogelijk, dankzij computerchips met lasers erop.
#WineO’clock: Influencers worden drinkfluencers
Een cocktail op het strand of een wijntje bij het eten, bij influencers lijkt alcohol drinken altijd gezellig. Ze posten vooral vluchtige Story-berichten op Instagram en blijven zo onder de radar. Zo krijgen veel jongeren een constante stroom aan subtiele maar invloedrijke alcoholpromotie.
Nieuwe genetische test voorspelt succes van eierstokkankerbehandeling
Dankzij innovatieve, gerichte medicatie kan de terugkeer van eierstokkanker worden vertraagd of zelfs voorkomen met enkele pillen per dag. Helaas werkt dit slechts bij de helft van de patiënten, en tot voor kort konden we pas na maanden behandeling achterhalen bij wie. Door het DNA van de eierstokkankercellen eerst via een nieuwe genetisch test na te kijken, kunnen we nu voor start al nagaan voor wie de terugbetaalde medicatie echt zal helpen.
Wie betaalt, bepaalt? Academische vrijheid en financiering vandaag
Academische vrijheid staat de laatste jaren centraal in debatten over hoger onderwijs. Maar die debatten gaan nog onvoldoende over hoe academici juist betaald worden, schrijft Marie-Gabrielle Verbergt (FWO – UGent). Haar doctoraat werpt een kritische blik op academische vrijheid en financiële afhankelijkheid.
Waarom “wortels” beter werken dan “stokken” bij ecolabels
Hoe dragen ecolabels op voedselproducten bij aan de welvaart van boeren? We doken in het ontwerp van deze labels en ontdekten dat de zogenaamde “wortels” het meest effectief zijn in het verhogen van de inkomsten van gecertificeerde boeren.
Het grootste gevaar in een kerncentrale is water
Barstende buizen of explosies, de risico’s van kernenergie zijn eigenlijk heel oud. Daardoor hebben beleidsmakers ze vaak onderschat. Nu onze centrales langer open gaan blijven, mogen we zeker niet dezelfde fout maken.