Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Steelanol-bioreactor ArcelorMittal sterke maar geen definitieve oplossing voor groene transitie
De innovatieve bioreactor van het Gentse ArcelorMittal is een gamechanger voor de energietransitie in België. Maar in de koolstofneutrale toekomst van 2050 kan de nieuwe Steelanol-bioreactor misschien geen rol meer spelen. Dat besluiten wetenschappers bij EnergyVille.
Heggenvlechten: hoe erfgoed een boost geeft aan biodiversiteit
Heggenvlechten is een eeuwenoude praktijk waarbij je met behulp van een zaag, bijl en spierkracht de takken van een levende heg neerlegt en vlecht. Erfgoed in het landschap of in je tuin: een gouden kans voor meer biodiversiteit.
Zijn generatieve AI-systemen echt creatief?
Generatieve AI is een kunstmatige intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren, zoals tekst, afbeeldingen, muziek of zelfs videomateriaal. Zijn AI-systemen echt creatief of is het de mens die de machine op een creatieve wijze instructies geeft?
5 redenen waarom we al in de lagere school met nieuwswijsheid moeten beginnen
Jongeren raadplegen nieuws voornamelijk via sociale media. Daar hebben ze het moeilijk om betrouwbare van onbetrouwbare informatie te scheiden. De oplossing? Werken aan nieuwswijsheid op de lagere school. Daar worden ook volwassenen wijzer van.
Wat leren we uit de resultaten van de centrale toetsen? En wat nog niet?
De resultaten van de centrale toetsen laten ruimte voor groei zien. Ze vormen pas een eerste stap in de ondersteuning aan scholen bij kwaliteitszorg.
Nieuw puzzelstukje in ‘Verhaal van Merovingisch Vlaanderen’ onthuld
DNA-onderzoek van een Merovingisch grafveld in Koksijde uit de late 7e en vroege 8e eeuw werpt nieuw licht op de afkomst van de toenmalige bewoners.
Dokters sturen vrouwen vaker zonder diagnose naar huis (maar dat is niet hun fout)
Vrouwen moeten gemiddeld vier maanden langer wachten op een correcte diagnose van onder andere migraine, autisme en zelfs kanker. De artsen valt eigenlijk niets te verwijten. Zij baseren zich op de beschikbare kennis, en daar wringt het schoentje.
Glucose: dubbelzijdig zwaard in de strijd tegen malaria
Malariapatiënten lijden vaak onder een levensbedreigend suikertekort in het bloed. Lang namen wetenschappers aan dat de malariaparasiet hiervoor verantwoordelijk was. Wij toonden aan dat het probleem ligt bij een energieverslindend immuunsysteem. Dat inzicht heeft gevolgen voor de behandeling.
(Stik)stof tot nadenken: de kost en complexiteit van emissiemetingen in koeienstallen
Als we de grootte van het stikstofprobleem willen inschatten en oplossingen bieden, dan hebben we betrouwbare cijfers nodig. Metingen in stallen zijn daarvoor essentieel. Voor melkkoeien is dat geen sinecure.