Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Onze favoriete wiskundigen
De geschiedenisboeken van de wiskunde puilen uit met knappe koppen en hun belangrijke bijdrages. Maar wie is nu de populairste, de indrukwekkendste of de meest tot de verbeelding sprekende wiskundige aller tijden? Wij opteren alvast voor deze illustere figuren.
Achter deze nieuwe kiezelwiersoort schuilt een feministisch verhaal
Vrouwen werden actief uitgesloten van poolonderzoek. Toch is het enkele vrouwen gelukt om er een waardevolle bijdrage aan te leveren. Charlotte Goeyers vernoemde twee nieuw ontdekte kiezelwiersoorten naar hen. In deze blog vertelt ze hun verhaal.
Halen we binnenkort onze geurstoffen uit de darmflora van kevers?
Kevers die hout eten zetten dit in hun darmen om in waardevolle stoffen. Door het microbioom van deze kevers te bestuderen en in bioreactoren na te bouwen, kunnen duurzame, biobased chemicaliën geproduceerd worden uit plantaardige afvalstromen.
Onzekerheid over onze Belgische bodem remt duurzame energieopslag
Er is veel ruimte in de ondergrond voor opslag van thermische energie maar spijtig genoeg verhindert onzekerheid nog te vaak de toepassing. Tijd om die boeman te ontmaskeren.
Een ster in een vat: ultieme energiebron, maar hoe voorkomen we dat het vat smelt?
Kernfusie als energiebron ligt volgens sommige critici altijd dertig jaar in de toekomst. Snelle computermodellen die de warmteafvoer voorspellen, zijn één van de sleutels om deze toekomstmuziek ooit te laten weerklinken.
'Plots zat ik een jaar thuis': langdurige werkloosheid ontrafeld
In Vlaanderen is ruim de helft van de werkzoekenden langer dan één jaar op zoek naar werk. Hoe komt het dat deze groep ondanks de vele vacatures de weg naar de arbeidsmarkt niet lijkt te vinden?
De scheidslijn tussen vrouwen en mannen in topsport krijgt rake klappen
De olympische bokskamp tussen de Algerijnse Imane Khelif en de Italiaanse Angela Carini heeft geleid tot een wereldwijde golf van verontwaardiging en discussies. Khelif zou XY-chromosomen en te hoge testosteronwaardes hebben. Het Internationaal Olympisch Comité ziet hierin echter geen argument om haar uit te sluiten van de vrouwencompetitie. Hoe zit dat?
Triatlon uitgesteld door slechte waterkwaliteit: wat doet (collectief) te vroeg pieken met topsporters?
De triatlon bij de mannen wordt ‘voorlopig’ tenminste één dag uitgesteld, vanwege het té vervuilde water. Wat is de impact van uitstel op topsportprestaties?
Tinnitus uit de oren en geld in het spaarvarken
Met een jaarlijkse kost van meer dan 500 miljard euro plundert tinnitus de spaarpot van de Europese maatschappij. Telerevalidatie, behandeling vanop afstand, is een mogelijke sleutel in de zoektocht naar kosteneffectiviteit.