Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Nieuwe genetische test voorspelt succes van eierstokkankerbehandeling
Dankzij innovatieve, gerichte medicatie kan de terugkeer van eierstokkanker worden vertraagd of zelfs voorkomen met enkele pillen per dag. Helaas werkt dit slechts bij de helft van de patiënten, en tot voor kort konden we pas na maanden behandeling achterhalen bij wie. Door het DNA van de eierstokkankercellen eerst via een nieuwe genetisch test na te kijken, kunnen we nu voor start al nagaan voor wie de terugbetaalde medicatie echt zal helpen.
Wie betaalt, bepaalt? Academische vrijheid en financiering vandaag
Academische vrijheid staat de laatste jaren centraal in debatten over hoger onderwijs. Maar die debatten gaan nog onvoldoende over hoe academici juist betaald worden, schrijft Marie-Gabrielle Verbergt (FWO – UGent). Haar doctoraat werpt een kritische blik op academische vrijheid en financiële afhankelijkheid.
Waarom “wortels” beter werken dan “stokken” bij ecolabels
Hoe dragen ecolabels op voedselproducten bij aan de welvaart van boeren? We doken in het ontwerp van deze labels en ontdekten dat de zogenaamde “wortels” het meest effectief zijn in het verhogen van de inkomsten van gecertificeerde boeren.
Het grootste gevaar in een kerncentrale is water
Barstende buizen of explosies, de risico’s van kernenergie zijn eigenlijk heel oud. Daardoor hebben beleidsmakers ze vaak onderschat. Nu onze centrales langer open gaan blijven, mogen we zeker niet dezelfde fout maken.
Nanokristal toont chirurg de weg
Bij borstkanker verwijdert de chirurg de lymfeklieren met risico op uitzaaiingen. Ik maak en test nanokristallen die de juiste klieren sneller en beter in beeld brengen. Zonder radioactiviteit, zonder dure scanner en zonder risico op een blauw verkleurde borst.
Kinderen smurfen beter met twee oren
Met een gehoorimplantaat horen eenzijdig dove kinderen hun juf beter in een lawaaierige klas. Ze lopen bovendien minder risico op taalproblemen en zittenblijven. Dankzij mijn onderzoek krijgen ook zij het implantaat sinds dit jaar terugbetaald.
Een smartwatch voor planten
Tomatenplanten in Vlaamse proeftuincentra dragen momenteel sensoren die de beweging van hun bladeren oppikken. Zo kan een teler op termijn de ideale temperatuur, licht- en waterhoeveelheid voorzien en snel ingrijpen bij stress.
Razendsnelle chips bouwen wifi van de toekomst
Datahongerige toepassingen zoals ChatGPT eisen een stevige upgrade van het internet. Mijn betaalbare computerchips versturen je informatie 100 keer sneller dan de huidige wifi dankzij een hogere frequentie.
Is een zebra zwart met wit of wit met zwart?
Met haar monochrome vacht is de zebra ongetwijfeld een van de meest iconische dieren van het Afrikaanse continent. Maar eerlijk: zijn het nu witte strepen op een zwarte vacht of zwarte strepen op een witte vacht?