Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Een bezoek bij de oogarts kan Parkinson helpen opsporen
Stel je voor: een bezoek bij de oogarts en je weet of je de ziekte van Parkinson zal krijgen of niet. Ook al is het nu nog toekomstmuziek, toch zijn wetenschappers zoals ik volop bezig om hier werkelijkheid van te maken. Hoe kan het oog ons iets meer vertellen over een hersenziekte?
'Heeft u momenteel een wens om te sterven?'
Deze vraag hebben onderzoekers van de VUB aan ruim drieduizend Vlaamse ouderen gesteld, met verrassende resultaten. Maar liefst vijf procent van de ouderen heeft een matig tot sterke stervenswens. Waarom is het zo belangrijk hier bij stil te staan?
Warmteminnende bacteriën, een hot topic!
Sommigen verkiezen een warme zomer, anderen een koude winter. De warmteminnende bacteriën die ik onderzoek verkiezen een extra warme broedstoof. Hoe overleven ze hierin en wat betekenen ze voor ons?
Afasie op het spoor met artificiële intelligentie
De term artificiële intelligentie (AI) vliegt ons dagelijks om de oren. Afasie daarentegen, daarbij horen veel mensen het in Keulen donderen. AI kan een waardevolle hulp zijn om deze taalproblemen na een beroerte op te sporen.
Mestverwerking beschermt het grondwater in Vlaanderen
Vlaanderen kampt al jaren met een mestoverschot als gevolg van intensieve veeteelt in de regio. Mestverwerking speelt een cruciale rol bij het verwijderen van overtollige nutriënten uit mest, waardoor de kwaliteit van het grondwater behouden blijft. Desondanks kopen landbouwers nog steeds kunstmest om te voldoen aan de behoeften van hun gewassen.
Propere zeep
Wist je dat er een vuil luchtje aan jouw zeep hangt? Onze onderzoeksgroep maakt biosurfactanten die wél een schone oplossing bieden.
Glutamine als sleutel tot malariatherapie?
We hebben allemaal wel eens van aminozuren gehoord, die kleine bouwsteentjes waaruit onze eiwitten bestaan. Een van deze aminozuren blijkt een onverwachte hoofdrol te spelen in de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor malaria: glutamine. Wat maakt glutamine zo bijzonder?
Na-apen is sterker dan jezelf
Wanneer we met elkaar praten, kopiëren we (onbewust) elkaars bewegingen. Hoe doordacht is dat imitatiegedrag? Ons onderzoek toont aan dat mensen de neiging hebben om virtuele karakters te imiteren, zelfs wanneer die het niet leuk vinden om nageaapt te worden.
Microscopische spelers met macroscopische (klimaat)impact
Vaak denken we bij klimaatopwarming aan grote, zichtbare veranderingen zoals smeltende ijskappen of stijgende zeespiegels. Maar wist je dat zelfs de kleinste organismen op aarde, microben, een enorme impact hebben op het klimaat?