Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
COP 23, Bonn: Welcome! - Bula! - Willkommen!
Het is zo’n twintig jaar gelden dat ik op het vliegveldje van Suva op Fiji werd welkom geheten met het woord ‘bula’. Op verzoek van de Intergovernmental Oceanographic Commission van UNESCO, was ik er, in een reis rond de wereld, naar toegevlogen.
Hoe mogelijk is het onmogelijke?
Kan je een ei rechtzetten zonder dat het valt?
De hobbelige weg naar een nul-uitstoot: waar zitten we?
Om nog een kans te maken om de opwarming van de aarde tot 2 °C te beperken, moet de uitstoot zo snel mogelijk beginnen dalen. Hoe later de piek, hoe sterker de daling die we later moeten realiseren.
Dood en verderf in het kleinste kamertje
Een studie over de gevaren van langdurig toiletzitten leidde me naar een klein kamertje waar pijn nooit veraf is.
Waar vrienden allemaal niet goed voor zijn...
Vriendschappen hebben niet enkel een sociaal voordeel, maar zorgen ook voor een vertraging in cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd .
De zomer van de vijfhoeken
Dankzij het werk van een 37-jarige wiskundige kennen we sinds afgelopen zomer eindelijk de volledige lijst van convexe vijfhoeken voor vloerbedekkingen met 1 tegel, de laatste hindernis om alle convexe veelhoeken te kennen voor 1-tegel-patronen.
Waar komen apen vandaan?
Paleontoloog Thierry Smith neemt ons mee door de familiegeschiedenis van primaten.
Verkoopt synthetische biologie enkel beloftes?
Synthetische biologie verspreidt zich vooral via een studentenwedstrijd, genaamd iGEM. Draagt deze wedstrijd echt bij aan de biologie of verkoopt het enkel beloftes zonder dat er werkelijk iets gaat uit voortkomen?
Cellen met een hartslag
Het is zover. Drie maanden hard werken, wat heeft het opgeleverd? In hun (voorlopig) laatste blog doet het iGEM team van de KU Leuven hun project, ‘HEKcite’ uit de doeken.