Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Daarom gebruiken we Tinder
Elisabeth Timmermans startte in 2015 het Grote Tinderproject. Het doel: achterhalen waarom datingapplicaties zoals Tinder zo populair zijn.
Biohackers gaan met eigen genen aan de slag
In de Verenigde Staten duiken de laatste jaren voorbeelden op van zogenaamde 'biohackers' die experimentele gentherapie op zichzelf willen toepassen.
Obstetrie: een beter leven voor moeder en kind
Dagelijks sterven wereldwijd meer dan 800 vrouwen en 3500 baby's tijdens de bevalling, waarvan het merendeel te voorkomen is.
Afkicken van plastic
Onze samenleving moet dringend afkicken van plastic. Het verbod op plastic wegwerpzakjes, zoals dat in Brussel en elders te gebeuren staat, is een eerste stap. Maar het volstaat niet.
Maakt bemesting ook ons groter?
Een nieuwe studie wijst erop dat onze bemesting niet alleen onze gewassen en ons vee verrijkt aan nutriënten.
De man die zijn schoenen opat
Vorige maand schonk de Britse overheid twee wrakken aan Canada. Het gaat om de overblijfselen van HMS Erebus and HMS Terror, die 170 jaar geleden spoorloos verdwenen. Binnen een juridische overeenkomst tussen beide landen, was Groot-Brittannië de eigenaar van de gedoemde Britse expeditie schepen. Maar Canada was er formeel verantwoordelijk voor en had er de controle over.
"Meer beweging, meer grijze stof", ook van toepassingen bij kinderen
Bewegen is goed voor je. Voor je geest, voor je lichaam, voor je hart én ook voor je hersenen. Een recente studie toont aan dat meer beweging gepaard gaat met meer grijze stof in de hersenen bij kinderen.
Witloofrolletjestijd, ook voor witlooftelers
Het is weer witloofrolletjestijd. In donkere, koude kisten staan wortels te kiemen tot witloofstronken. De witloofteler hoopt maar één ding: dat de witloofmineervlieg niet heeft toegeslagen. Onderzoekers van de KU Leuven werken daarom aan een volautomatisch waarnemingssysteem voor de vlieg.
Ouders aansprakelijk stellen voor pestende zoon of dochter is geen goed idee
Sinds 1 oktober 2017 kunnen ouders in het Amerikaanse stadje North Tonawanda aansprakelijk gesteld worden voor het pestgedrag van hun kinderen. Op basis van bestaand onderzoek kan echter al op voorhand geconcludeerd worden dat men hiermee de plank misslaat.