Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
De zomer van de vijfhoeken
Dankzij het werk van een 37-jarige wiskundige kennen we sinds afgelopen zomer eindelijk de volledige lijst van convexe vijfhoeken voor vloerbedekkingen met 1 tegel, de laatste hindernis om alle convexe veelhoeken te kennen voor 1-tegel-patronen.
Waar komen apen vandaan?
Paleontoloog Thierry Smith neemt ons mee door de familiegeschiedenis van primaten.
Verkoopt synthetische biologie enkel beloftes?
Synthetische biologie verspreidt zich vooral via een studentenwedstrijd, genaamd iGEM. Draagt deze wedstrijd echt bij aan de biologie of verkoopt het enkel beloftes zonder dat er werkelijk iets gaat uit voortkomen?
Cellen met een hartslag
Het is zover. Drie maanden hard werken, wat heeft het opgeleverd? In hun (voorlopig) laatste blog doet het iGEM team van de KU Leuven hun project, ‘HEKcite’ uit de doeken.
Wetenschappers moeten in dialoog met het publiek
Wetenschappers moeten luisteren naar de verzuchtingen van het publiek en met tegenstanders in dialoog treden. Dat is in tijden van antiwetenschappelijk reveil niet eenvoudig.
Orkaan Ophelia op weg naar Ierland
Deze week is in de Atlantische Oceaan een orkaan ontstaan. Niks bijzonders op zich. Maar deze trekt richting Europa in plaats van naar de Golf van Mexico en de Verenigde Staten! Waarschijnlijk komt het systeem zondag of maandag aan in Ierland.
Sporten is gezond én beschermt je tegen depressie
We horen het van alle kanten: sporten is belangrijk. Bovenop de gekende gezondheidsvoordelen dat sporten biedt, blijkt nu dat fysieke activiteit ook een beschermend effect heeft tegen depressie.
Met mij gaat het slecht. En met u?
Een op de drie Vlamingen krijgt ooit in zijn leven psychische problemen. Op dit eigenste moment voelt zelfs een op de vier onder ons zich slecht in zijn vel.
Worden de technologische bouwstenen voor zonne-energie binnenkort met lasers geschreven?
Bijna alle technologie vandaag de dag voor zonne-energie, telecommunicatie en microchips is afhankelijk van materialen op basis van silicium. De afgelopen jaren is echter een nieuwe familie van halfgeleidende materialen op het toneel verschenen dat nieuwe en betere technologische toepassingen belooft; de perovskieten.