Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Rijden ook dieren zich vast in de stad?
In een stad zitten plukjes groen als zuinige krenten in een brood. Eilandjes in een zee van steen en beton. Dat maakt de stad bijzonder voor de studie van habitatfragmentatie, ofwel de versnippering van leefgebieden.
Plateosaurus in Brussel
135 jaar na de Iguanodons van Bernissart heeft het Museum voor Natuurwetenschappen nog eens een authentiek en volledig dinosaurusskelet in huis: plateosaurus Ben, uit Zwitserland.
Zo verhoog je je pijngrens
Twee jaar geleden gaf Eos Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel zich op als proefpersoon voor een experimentele nieuwe therapie voor chronische nekpijn.
2018, het jaar van de aardbeving
2018 moet nog beginnen en het werd onlangs in de media al uitgeroepen tot het jaar van de aardbeving. Blijkbaar niet in het vooruitzicht van het uitkomen van mijn boek over aardbevingen, maar omdat geologen blijkbaar verwachten dat 2018 een rampenjaar wordt door een ‘forse' toename van het aantal zware aardbevingen. Maar is dat zo?
Ruimtekoorts, een nieuwe bijwerking op de bijsluiter voor ruimtereizen?
Naast een hele reeks aan bijwerkingen zoals ruimteziekte, desoriëntatie en bot- en spierafbraak is nu ook aangetoond dat astronauten te kampen krijgen met een verhoogde lichaamstemperatuur tijdens hun ruimtetrip.
De grapjes van Edward Elgar
Over Edward Elgar en zijn codes. Zijn meest bekende enigma zit natuurlijk in de Enigmavariaties opus 36. Maar daarmee houdt het niet op. Meer dan 100 jaar later zijn de codebrekers nog steeds `flabbergasted'.
Ggo’s zijn minder bijzonder dan je denkt
Dat er minder verzet is tegen de nieuwe ggo-veldproef die in de maak is, komt vooral omdat de tegenstanders geen goede argumenten meer vinden.
Elektrische schokjes: een nieuw geheugensteuntje?
Wanneer een specifieke hersenregio, namelijk de rechter entorinale hersenschors, gestimuleerd wordt met lage hoeveelheden elektrische stroom gaat het geheugen erop vooruit.
Hoe word je biohacker?
Er is een beweging ontstaan die experimentele biologie buiten de universiteit wil beoefenen, de zogenaamde Do-It-Yourself-biologie of 'biohacking'. Maar wat betekent het een biohacker te zijn?