Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Hoe we de terugkeer van de wolf tot een succes kunnen maken
We bereiden we ons maar beter voor op een permanente aanwezigheid van wolven in Vlaanderen, zegt Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt. Of de sensatie over de terugkeer van de wolf zou wel eens snel kunnen omslaan in tegenstand.
De elementaire deeltjes van ons denken
De hersenen wisselen op een dynamische manier tussen verschillende netwerken die telkens maar 50 à 100 ms actief zijn. Die netwerken worden daarom ook de ‘elementaire deeltjes van ons denken’ genoemd. Deze dynamiek geeft ons nieuwe mogelijkheden om verschillende neuropsychiatrische ziektebeelden beter te begrijpen en op te volgen.
Niet (per se) eenzamer door sociale media
Recent onderzoek toont aan dat sociale media ons niet noodzakelijk meer (of minder) eenzaam maken. Vooral belangrijk is de manier waarop we deze sociale media gebruiken.
Wat doen natuurkundigen eigenlijk?
De meeste fysici zijn geen professor aan de universiteit. Ze werken als onderzoeker, ingenieur of software engineer. Sommigen hebben een onverwachter beroep.
Daarom gebruiken we Tinder
Elisabeth Timmermans startte in 2015 het Grote Tinderproject. Het doel: achterhalen waarom datingapplicaties zoals Tinder zo populair zijn.
Biohackers gaan met eigen genen aan de slag
In de Verenigde Staten duiken de laatste jaren voorbeelden op van zogenaamde 'biohackers' die experimentele gentherapie op zichzelf willen toepassen.
Obstetrie: een beter leven voor moeder en kind
Dagelijks sterven wereldwijd meer dan 800 vrouwen en 3500 baby's tijdens de bevalling, waarvan het merendeel te voorkomen is.
Afkicken van plastic
Onze samenleving moet dringend afkicken van plastic. Het verbod op plastic wegwerpzakjes, zoals dat in Brussel en elders te gebeuren staat, is een eerste stap. Maar het volstaat niet.
Maakt bemesting ook ons groter?
Een nieuwe studie wijst erop dat onze bemesting niet alleen onze gewassen en ons vee verrijkt aan nutriënten.