Geschiedenis
Leidt covid-19 tot een verdere kaalslag van onze taaldiversiteit?
Anderhalvemetersamenleving, covidioot, quarantini. Aan taalvernieuwing geen gebrek in de coronacrisis. Maar net als veel collega-taalkundigen houdt de taal die zal verdwijnen als gevolg van covid-19 me meer bezig. Hoe beïnvloedt het virus de honderden bedreigde talen die worden gesproken in kwetsbare inheemse gemeenschappen?
‘Als tijdens mijn tv-carrière bekend was geworden dat mijn vader een SS’er was, had ik het kunnen schudden’
Op dinsdag 29 april overleed journalist en oud-Ruslandcorrespondent Alexander Münninghoff. In 2015 interviewde journalist Senne Starckx hem naar aanleiding van zijn boek De stamhouder, waarin hij zijn ongelofelijke (maar ware) familiegeschiedenis uit de doeken doet.
Praten over de coronacrisis: oorlog, straf of ramp?
De coronacrisis heeft ons ontegensprekelijk op onbekend terrein gebracht. Om te begrijpen wat ons overkomt, grijpen we daarom vanzelf terug naar bekendere situaties. En dat is niet zonder gevolgen, want onze vergelijkingen bepalen mee onze beslissingen.
Overleven in een droge omgeving: lessen uit het verleden
Door de klimaatverandering kampen steeds meer gebieden in de wereld met droogte. Kunnen we lessen trekken uit het Nabije Oosten, waar tijdens de Oudheid mensen zich leerden aanpassen aan het leven in droge streken en heuse gemeenschappen opbouwden?
Dit is de schedel van de kleinste vliegende dino ooit gevonden
Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is de Oculudentavis khaungraae! De kleinste vliegende dino, een net ontdekte missing link, maar ook een freak of nature.
Hadden de neanderthalers een begrafenisritueel?
De neanderthalers waren een stuk verfijnder en beschaafder dan eeuwenlang werd aangenomen, blijkt eens te meer uit een nieuw onderzoek.
Vrouwen in de wetenschap: dit zijn de voortrekkers uit het verleden
In 1880 waren de eerste vrouwen welkom aan Belgische universiteiten. Dat was pas de eerste stap in de strijd voor een betere positie van vrouwen in de academische wereld.
Sporen van industriële revolutie terug te vinden in Himalaya
Een spraakmakend nieuw veldonderzoek legt een verband tussen industriële stofdeeltjes in een Himalayagletsjer en… de eerste fabrieken in onder meer Gent en Luik.
Het genie Van Eyck: de code gekraakt
Toen in 1432 de panelen van het Lam Gods opengingen, vielen de Gentenaren bijna achterover van verbazing. Zorg dus maar dat je stevig in je schoenen staat wanneer jij het befaamde altaarstuk gaat bekijken, want ook vandaag nog slaat Jan Van Eyck toeschouwers met verstomming.
Rembrandts Nachtwacht roept nieuwe raadsels op
Specialisten van Universiteit Antwerpen onderzoeken sinds juli 2019 De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam. Deze ‘Operatie Nachtwacht’ speelt zich af in een glazen kubus, live voor het museumpubliek. Wat zijn de eerste bevindingen?
Zo verliep de restauratie van het Lam Gods
Twee van de drie fases van de restauratie van het Lam Gods zijn afgerond. De werken onthulden dat het beroemde altaarstuk zwaar overgeschilderd was, maar ook dat de originele verflaag eronder nauwelijks beschadigd is.
Waarom verdwenen de bloeiende Vikingnederzettingen op Groenland zo plots?
Archeologisch onderzoek werpt nieuw licht op het mysterie dat historici al eeuwen fascineert.
Wat doet een verleidelijke ezelin in de rechtbank?
Het lijkt bizar, maar tot het begin van de 20ste eeuw vonden tal van processen plaats waarbij dieren op wettelijke gronden werden vervolgd. Van snuitkevers tot zeugen, elk dier liep het risico op een veroordeling en zelfs terechtstelling.
DNA-onderzoek onthult overspel en verkrachting in de stad
In de arme wijken in de 19de-eeuwse steden had ruim een op de twintig kinderen een andere vader dan op papier stond.
Pourbus Troubadour (7) - Van Pourbus tot Don Quichote
In het merendeel van de blogs bewierook ik de unieke landschapsgeschiedenis van de Zwinstreek. Maar Pourbus Troubadour staat of valt met zijn gastgezinnen. Dit laatste couplet is een lofdicht op hun gastvrijheid.
Pourbus Troubadour (6) - Verdronken & verzopen
In het tweede deel van deze tocht beland ik in het deel van de Zwinstreek dat verdronk tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Erg toepasselijk zorgen de weergoden voor de constante aanvoer van frontzones.
Pourbus Troubadour (5) – Het Zeeuwse deel van de Zwinstreek
21 september 2019. Exact één jaar na mijn zevendaagse fietstocht doorheen de Zwinstreek trap ik Pourbus Troubadour opnieuw in gang. Het concept blijkt succesvol, dus ongewijzigd: Fietsn & verteln, deze keer langs Zeeuwse wegen.
In welk landschap leefden onze voorouders?
Om de menselijke evolutie in beeld te brengen, moeten we het landschap van onze voorouders niet baseren op het hedendaagse ecosysteem in Afrika.