Geschiedenis
Visbotjes: meer dan een detail in de archeologie!
Archeozoöloog Wim Wouters is een fan van visbotjes: '"De studie van een simpel visbotje kan ons heel wat historisch inzicht bieden op economisch, ecologisch en sociaal vlak."
Archeologen leggen kindermassagraf bloot in Peru
De oorspronkelijke beschavingen van Amerika waren berucht om hun mensenoffers. Dat blijkt eens te meer uit een lugubere vondst.
Konden Neanderthalers breakdancen?
Door een Neanderthaler-skelet virtueel te reconstrueren en er bewegingen van de moderne mens op los te laten, tracht Tara Chapman (KBIN) te achterhalen hoe Neanderthalers zich destijds voortbewogen.
Wat plantenresten ons vertellen over de geschiedenis van Brussel
Archeobotaniste Lien Speleers (KBIN) ruikt soms de middeleeuwen als ze oude beerputten zeeft op zoek naar zaden, vruchten en plantenresten. Die vertellen haar heel wat over de geschiedenis van Brussel.
Eerste strottenhoofdtransplantatie ter wereld vond 50 jaar geleden plaats in Gent
In de nacht van 10 op 11 februari 1969 werd door het team van prof. Paul Kluyskens (Gent) voor het eerst een menselijk strottenhoofd overgeplant. 'Een stap in het onbekende, maar er heerste toch een sfeer van vooruitgang en van meegezogen worden in de ontwikkeling van de medische wetenschap', zegt Kluyskens' toenmalige assistent Roger Vanclooster over de historische, maar ook controversiële ingreep.
Champagne? Typisch… Engels!
En nee, we hebben er geen paar glazen te veel van op, terwijl we dit schrijven. Het bewijsmateriaal komt uit enerzijds wetenschappelijke én anderzijds onverdachte hoek.
Crematie verhult geslacht niet langer
Een hoop menselijke as en verkoolde botfragmenten kan archeologen niet veel bijbrengen. Behalve dan of het om een man ging, dan wel een vrouw.
Littekens van de Grote Oorlog
De Eerste Wereldoorlog laat tot vandaag diepe sporen na in het landschap. Honderd jaar na dato vormt de munitie in de bodem een veiligheidsrisico en een sluimerende bron van milieuvervuiling.
#Metoo in de wetenschap
De hashtag metoo heeft talloze verhalen van seksuele intimidatie aan het licht gebracht. De metoo-beweging wordt vooral met de film- en kunstwereld gelinkt, maar ook de wetenschap is er niet vrij van.
De Nobelprijswinnaar die zichzelf als proefkonijn gebruikte
Onderscheiden worden met de Nobelprijs voor een grote medische doorbraak, dat moet toch een garantie zijn op gedegen voorafgaande research in optimale wetenschappelijke omstandigheden? Niet noodzakelijk, zo blijkt.
Pourbus Troubadour (4) - Over verdonkerde wegen, langs verzande voorhavens
Het einde van mijn tocht komt in zicht. Brugge ligt op slechts 20km afstand, maar mijn route over Pourbus’ kaart toont nog leegtes. De laatste twee dagen wil ik nog enkele oude havenplaatsen bezoeken, het Oud Zwin verkennen en het mysterie rond een afgebrande hoeve onderzoeken.
Pest mogelijk verspreid via bonthandel
De bacterie Yersinia pestisis, de veroorzaker van de pest, is naar alle waarschijnlijkheid rond 1340 Europa binnengekomen met vrachten bont via de havens van de Zwarte Zee vanuit Sarai, in wat nu Turkije is.
Podcast: de loopgraven uit, de straat op
1918. Nadat de feestvreugde van Wapenstilstand is weggeëbd, herneemt in België langzaam het leven van alledag. Maar voor de 315.000 soldaten die levend uit de loopgraven van WOI zijn gekomen, zal de wereld nooit meer dezelfde zijn. Hoe kunnen ze zomaar doen alsof er niks gebeurd is?
De aanloop naar de val van de Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Tweehonderd jaar na de Franse Revolutie was de val van de Berlijnse Muur het eindpunt van een even grote omwenteling.
De Gentse wereldprimeur die zelfs de lokale krant niet haalde
14 november 1968. Voor het eerst wordt met succes een long getransplanteerd. De verdienste van een team onder leiding van professor Fritz Derom van het Universitair Ziekenhuis in Gent. ‘Ik heb de medische wereld wakker geschud,’ zegt hij. In eigen land is de stilte echter oorverdovend.
Pourbus Troubadour (3) – Op twee wielen langs vier wielen
Na de jacht op Pourbus’ meet- en observatiepunten fiets ik met een stevige vaart naar de linkerbovenhoek van de kaart. Mijn gastheer van die avond woont 8 verdiepingen hoog in Blankenberge en naar het schijnt zijn de zonsondergangen met uitzicht op de polders adembenemend.
Podcast - Vreugde, opluchting en de terugkeer van het licht: dit herinnerden soldaten zich van Wapenstilstand
Rose Spijkerman probeert in de hoofden en harten te kijken van Belgische soldaten tijdens WOI. Ze doet dat aan de hand van de dagboeken die de jongemannen bijhielden aan het front.
Neanderthaler had lood in de tanden
Loodvervuiling associëren we met industriële activiteit, of met oude waterleidingen vervaardigd uit zware metalen. Maar er is ook natuurlijk lood.