Geschiedenis
Partijdige kunst in neutrale rechtbank
De wet is voor iedereen gelijk. Kunsthistorisch onderzoek wijst echter uit dat de kunstwerken in de rechtbank helemaal niet zo neutraal waren.
Lesbisch in de middeleeuwen? Tamelijk veilig behalve hier
Nergens in laatmiddeleeuws Europa werden lesbische vrouwen zo vaak bestraft als in Vlaanderen. Dat komt paradoxaal genoeg omdat Vlaamse vrouwen meer vrijheid genoten dan gebruikelijk in de middeleeuwen.
Eerherstel voor de kraker van de Enigma-code
Vanaf 2021 prijkt de beroemde Britse wiskundige Alan Turing op bankbiljetten van 50 pond. Het is een grote eer, en ze is volkomen terecht.
Onder de sterren
Een gemiddelde levensverwachting van maar liefst 70 jaar. Wat was het geheim van de stedelijke Mesopotamiërs? Archeologe Emmy Van Laere (UGent): “Het wetenschappelijk niveau was hoog. Zelfs onder de hocus pocus van de priester-dokters zat vaak geneeskundige kennis verborgen.”
Genoom van Europees varken is compleet anders dan die van zijn voorouders
Europese varkens komen van oorsprong uit het Zuidwest-Azië, uit landen als Turkije en Saoedi Arabië. Toch hebben de moderne varkens nog nauwelijks genetisch materiaal van hun verre voorouders. Hun genetisch handtekening bestaat vooral uit die van het Europese wild varken.
Voorspel je toekomst met Homerus
De toekomst voorspellen met behulp van een boek? Het kan en het is helemaal niet nieuw: ook de oude Grieken waren er verzot op.
Boerenleven is (was) drukker dan dat van jager-verzamelaars
Het ontstaan van de landbouw wordt vaak als de eerste grote stap gezien in de vooruitgang van de mensheid.
Afsplitsing neanderthalers vond veel vroeger plaats
De vertakking in de menselijke stamboom die leidde tot het ontstaan van enerzijds neanderthalers en anderzijds de moderne mens, wordt nu gedateerd op 800.000 jaar geleden.
Bijbelse aartsvijand van Israëlieten heeft echt bestaan
De Moabitische koning Balak zou zijn buren, de Israëlieten, hebben proberen te vervloeken – tevergeefs. Een nieuwe analyse van de beroemde Stele van Mesha toont nu aan dat de oudtestamentische koning wellicht echt heeft bestaan.
De Stradivarius mag op welverdiend pensioen
De meeste violisten zullen je vertellen dat er geen enkele viool zo goed klinkt als een Stradivarius. Maar is de Stradivarius van vandaag nog wel een Stradivarius? Dat vraagt vioolexpert Tim Duerinck zich af.
Leonardo da Vinci was lang niet enige kunstenaar-wetenschapper
Geniaal wetenschapper én briljant kunstenaar? Dan denkt iedereen uiteraard meteen aan de 500 jaar geleden overleden Leonardo da Vinci. Terecht, maar hij is niet de enige. ‘Kunst en wetenschap hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht’, stelt Robbert Dijkgraaf, zelf wiskundige, theoretisch natuurkundige en schilder.
Hoe geniaal was Leonardo da Vinci?
Op de vijfhonderdste sterfdag van de ultieme ‘homo universalis’ scheiden kenners in Eos feit van fictie. ‘Een groot wetenschapper was hij niet.’
Vroege hunebedden waren familiegraven
Hunebedden of dolmens verschenen vanaf 4.500 jaar vóór Christus kriskras over West-Europa.
Technologische innovatie komt niet altijd van slimmeriken
Technologische doorbraken of verbeteringen aan bestaande technologieën verbinden we té gemakkelijk aan een slimmere generatie.
Podcast - En de slaaf werd sultan
Julie Van Bogaert heeft het in haar nieuwe podcastaflevering over een minder bekend stukje middeleeuwse geschiedenis. In de dertiende eeuw kwamen in het huidige Egypte en Syrië de Mamlukken aan de macht, voormalige militaire slaven.
Visbotjes: meer dan een detail in de archeologie!
Archeozoöloog Wim Wouters is een fan van visbotjes: '"De studie van een simpel visbotje kan ons heel wat historisch inzicht bieden op economisch, ecologisch en sociaal vlak."
Archeologen leggen kindermassagraf bloot in Peru
De oorspronkelijke beschavingen van Amerika waren berucht om hun mensenoffers. Dat blijkt eens te meer uit een lugubere vondst.
Konden Neanderthalers breakdancen?
Door een Neanderthaler-skelet virtueel te reconstrueren en er bewegingen van de moderne mens op los te laten, tracht Tara Chapman (KBIN) te achterhalen hoe Neanderthalers zich destijds voortbewogen.