Geschiedenis
Wetenschap tussen geweten en massamoord
Mogen wetenschappers elke grens verleggen of moeten ze hun geweten volgen? En kan een nobel doel barbaarse middelen heiligen? Het zijn vragen die zich stellen wanneer zowel de Amerikanen als de Fransen in augustus 1968 nieuwe massavernietigingswapens testen die fysici en wiskundigen bedacht en uitgewerkt hebben.
Gips toont grote droogte die Maya’s nekte
Water in afzettingen op de bodem van een Mexicaans meer geeft aan hoe droog het werd.
Begraafplaats Stonehenge niet alleen voor buurtbewoners
Net als de blauwe stenen kwamen sommigen die bij Stonehenge begraven werden van heel ver.
1976: de vorige heetste zomer ooit
Auteur-journalist en Eos-medewerker Geert De Vriese maakte de in deze hete en droge weken vaak aangehaalde zomer van 1976 niet alleen zelf mee, hij schreef er later ook een boek over. Hoe keken klimaatwetenschappers er destijds tegenaan? En wat deden de overheden én de gewone Vlamingen toen?
Podcast - Mijn buurman is een sodomiet
Sodomieten, zoals homoseksuelen destijds werden genoemd, belandden in de vroegmoderne tijd genadeloos op de brandstapel. En je kon maar beter je reputatie verzorgen, want een beschuldiging door een buur die nog een eitje met jou te pellen had volstond om je oog in oog te brengen met de beul.
Romeinen gingen al op walvisjacht
Opgegraven botten van noordkapers en van grijze walvissen in de buurt van de Straat van Gibraltar wijzen op een bloeiende walvisjacht en –nijverheid tijdens de Romeinse tijd.
Grandioos Grensgeval
In het begin van mijn nieuw onderzoek naar de geschilderde kaart van Pieter Pourbus ging ik een maand lang historisch kaartmateriaal bestuderen in Amsterdam. Mijn ervaringen lees je in deze blog.
Komst Europeanen betekende ook het einde van de native American dog
Mogelijk werden ze net als hun baasjes het slachtoffer van infectieziekten uit Europa.
De laatste vlucht van Edgar Dickerson
In september 1942 stort een geallieerd vliegtuig van het welbekende type Spitfire neer nabij het Tillegembos in Sint-Michiels Brugge.
Podcast - Het verborgen leven van middeleeuwse nonnen
Binnen blijven en bidden? Neen, nonnen deden echt wel meer dan alleen dat, vertelt historicus Steven Vanderputten aan Julie Van Bogaert.
De keizer en de president
Wat een dubbelportret van Rubens en een foto van de Amerikaanse president gemeen hebben.
‘Alles wat Rubens aanraakt verandert in goud’
Intellectueel, verzamelaar, diplomaat, architect. Peter Paul Rubens was het allemaal, maar hij leeft vooral voort als de fenomenale kunstschilder die alle genres aankon en tot vandaag kunstenaars en liefhebbers inspireert. Hoe goed kennen we de man en zijn werk eigenlijk?
Achillespees is ouder dan de mens
Dankzij de lange en stevige pees kunnen we hardlopen, iets wat mensapen zoals chimpansees niet kunnen. Maar hoogstwaarschijnlijk hadden onze gezamenlijke voorouders ook al een achillespees.
Landbouw ontstond niet uit noodzaak
Niet het gebrek aan voedsel, maar een hoge bevolkingsdichtheid en vruchtbare gronden triggerden de uitvinding van de landbouw.
Romeins atletengraf getuigt van bewondering voor sporters
Archeologen hebben in de buurt van Rome een graf van professionele atleten uit het oude Rome gevonden.
Op wandel met de meester: Sporen van Rubens in Antwerpen
In geen andere stad ter wereld kom je zoveel tastbare herinneringen aan Rubens tegen als in Antwerpen. Wandel mee door het Antwerpen van vandaag en ontmoet de meester in zijn geliefde thuisstad.
Nieuwe blik op afstamming zuidelijke indianen
De oorspronkelijke bewoners van Latijns-Amerika stammen niet alleen af van de eerste Amerikanen die langs de westkust van het continent naar het zuiden trokken, maar ook van de natives wiens nazaten nu in Oost-Canada leven.
1968: Het jaar van de martelaars
Vijftig jaar geleden, op 6 juni 1968, is Bobby Kennedy vermoord. Acht maanden na Che Guevara en acht weken na Martin Luther King. Zij groeien uit tot martelaars die vandaag nog steeds fascineren en inspireren. Hoe komt dat?