Geschiedenis
Oorlog ouder dan gedacht
Nieuw onderzoek naar 5000 jaar oude Spaanse skeletresten suggereert dat veel van de gevonden individuen mogelijk slachtoffer waren van een relatief grootschalig gewapend conflict. Daarmee lijkt oorlog in Europa zo'n duizend jaar ouder dan voorheen werd aangenomen.
Geschilderde kaart van middeleeuwse landschap rond Brugge erkend als Vlaams Topstuk
De geschilderde kaart van het Brugse Vrije’ (1571) van Pieter Pourbus mag zich vanaf nu Vlaams Topstuk noemen. Archeoloog Jan Trachet (Universiteit Gent) toonde aan hoe bijzonder waardevol de kaart is.
Hoe de Vlaming en onze lezers wetenschap beleven
Ook al tieren pseudowetenschap en fake nieuws welig op sociale media en internetfora, met het algemene vertrouwen in wetenschap zit het snor.
Zeewier een hype? Europeanen aten het achtduizend jaar geleden al
Van burger tot algenshake: zeewier is hip. Toch werd het in Europa tot voor kort als armeluisvoedsel beschouwd. Dat is niet altijd zo geweest, blijkt uit nieuw archeologisch onderzoek.
Constructie van hout is bijna half miljoen jaar oud
Twee in elkaar passende boomstammen, opgegraven in Zambia, vormen de vroegst bekende houten constructie.
Al in de middeleeuwen hielpen blindengeleidehonden
Blindengeleidehonden zijn geen verschijnsel van de moderne tijden. Integendeel, blijkt uit dit gedigitaliseerd dertiende-eeuws manuscript met een afbeelding van een blindengeleidehond.
Diplomatie met kanonnen
In 2024 is het 125 jaar geleden dat Adrien Gerlache met de Belgica op expeditie ging naar Antarctica. Op de vertrekdag van de expeditie loste een Nederlands schip 21 kanonschoten. Achter de ceremoniële begroeting in 1897 schuilden politieke manoeuvres van twee landen.
Abraham Hans: de man die zijn volk écht leerde lezen
Abraham Hans is een van de populairste schrijvers die Vlaanderen ooit kende. Toch is zijn naam haast vergeten. Wie was de geliefde volksschrijver?
Terug naar start
Ken je dat groepsspel waarin je fluisterend een boodschap doorgeeft? Op het eind zijn woorden vaak sterk veranderd. Iets gelijkaardigs gebeurde met een oude wetenschapstekst. Uit 112 latere kopieën maakte ik een reconstructie van die verloren vertaling.
Levend verbrand - Kronieken van de Dood (3/3)
Hoe geëmancipeerd was de 16de eeuw? Werden vrouwen op een andere manier terechtgesteld dan mannen? Kregen ze andere straffen of niet?
Make-over voor honderdjarige wetgeving
De tijd van de gaslantaarns, de zeppelin en de stille film. De eerste wet over intercommunales als Fluvius, Farys en Pidpa is sindsdien amper aangepast. Ik heb twintig aanbevelingen klaar voor een make-over. Cruciaal is dat deze gemeentebedrijven taken moeten overlaten aan de markt.
Betere overlevingskans, ongewilde keizersneden
Plots geloofden artsen dat vrouwen goede kansen hadden om een keizersnede te overleven. Plots waren sommigen bereid om patiënten buitenspel te zetten bij onderhandelingen over hun bevalling. Of hoe een betere prognose bij buikoperaties aan het eind van de negentiende eeuw leidde tot de eerste keizersneden zonder toestemming.
De executie van meester Geleyn, de beul van Antwerpen - Kronieken van de Dood (2/3)
We gaan even terug naar het Antwerpen van 1564, wanneer de Meirbrug geen drukke oversteekplaats was voor shoppende mensen, maar een plaats waar de terechtstellingen werden uitgevoerd.
Dagboeken onthullen joodse leven op straat in nazi-Duitsland
Het dagboek van Anne Frank is wereldbekend, maar toont niet hoe joden in het prille nazi-Duitsland dagelijks op straat en thuis overleefden. De stiekem geschreven dagboeken die ik bestudeerde, tonen dat subtiel verzet onder een totalitair regime tóch mogelijk was.
Radbraken - Podcast De Kronieken van de Dood (1/3)
In deze aflevering lezen we mee in de kroniek van Jan de Pottre, die in 1554 op de Grote Markt in Brussel de gruwelijke executie zag van Jan Pannant. Was deze straf en deze manier van terechtstellen gebruikelijk?
Nieuwe geschiedenispodcast: De kronieken van de dood
Radbraken, levend verbranden, onthoofden... op de Grote Markt in Brussel en de Meir in Antwerpen vonden in de zestiende eeuw verschrikkelijke executies plaats. Enkele toeschouwers beschreven de terechtstellingen in een dagboek. Historica Isabel Casteels bestudeerde die kronieken en vertelt erover in deze driedelige podcastreeks. Een kleine tijdreis, tot op het schavot.
Kwamen onze voorouders toch niet uit Afrika?
De familie van de mensachtigen is een nieuwe tak rijker. In Turkije zijn zo’n negen miljoen jaar oude fossiele restanten van een nog onbekende apensoort gevonden. Dat zet de gangbare opvatting dat de voorouders van de Afrikaanse apen, en dus van de mens, uit Afrika kwamen op losse schroeven.
Zonder Louis Pasteur was (Franse) wijn geen lang leven beschoren
Wijn is al lang een economisch goed in Frankrijk. In de negentiende eeuw zat de consumptie ervan in de lift, maar bij transport naar een Franse uithoek of ander land bedierf de wijn geregeld. Scheikundige Louis Pasteur bestudeerde het nijpende probleem. Wat heeft hij voor wijn betekend?