Geschiedenis
De wedergeboorte van het Oudgrieks als modegril én geheimschrift
Classicus Raf Van Rooy (KU Leuven) bestudeert teksten geschreven in het ‘Nieuw-Oudgrieks’, een vorm van Oudgrieks die in de renaissance populair werd onder intellectuelen in Europa.
Hoeveel geschiedenis zit verborgen in DNA?
Onze band met de enigmatische neanderthaler, historische migraties en epidemieën: de sporen ervan zijn nog te zien in ons DNA. Hoe ontrafel je die geschiedenis? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven) legt het uit in onze podcast Vraag Het Aan.
Waarom de Vlaamse pionier van de pil bleef zwijgen
Toen paus Paulus VI in 1968 de pil verbood, zette de Vlaamse gynaecoloog Nand Peeters zijn onderzoek naar orale anticonceptie definitief stop. In 1960 had hij nochtans de eerste bruikbare pil ter wereld op punt gesteld. Uit angst voor represailles zou hij nooit meer praten over deze prestatie.
Eerste moderne mensen verspreidden zich in drie golven over Europa
Nieuw onderzoek in de befaamde Mandringrot biedt niet alleen een nieuw perspectief op de vroegste voorgeschiedenis van de Homo sapiens in Europa. Het brengt ook met zich mee dat we de nadagen van de neanderthaler misschien wel grondig moeten herbekijken.
Waar kwamen de Picten vandaan? Minder Schots dan het cliché, geen kleurrijke migratie
Genetisch onderzoek brengt een verrassend nieuw inzicht in de oorsprong de Picten, een van de meest tot de verbeelding sprekende oude West-Europese volkeren.
Vrouwen hadden cruciale rol in expansie van krijgersvolk op Mongoolse steppe
Archeologisch en DNA-onderzoek werpt een verrassend nieuw licht op het krijgersvolk Xiongnu dat de bouw van de Chinese Muur in een stroomversnelling bracht. Vrouwen hadden bij hen meer dan twintig eeuwen geleden een belangrijke rol als cultuurbewakers en machtspolitici.
Prehistorisch stenen ‘gereedschap’ kan per abuis door apen zijn gemaakt
Archeologen denken maar beter twee keer na voor ze scherpe stenen of steenscherven aan oermensen toewijzen, nu is gebleken dat ook apen ze kunnen produceren.
Genen van jagers-verzamelaars ondersteunden immuunsysteem van eerste Europese landbouwers
De overgang naar landbouw heeft een diepgaande invloed gehad op de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Maar dat zit anders dan verwacht.
Eerste Wereldoorlog in het kort
Zondag focust Het Verhaal van Vlaanderen op de Eerste Wereldoorlog. Wij geven je alvast een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de aanloop naar, tijdens en na "The Great War".
De mensenzoo van Antwerpen
Op de Wereldtentoonstelling van 1894 werden 144 Congolezen in een namaakdorp te kijk gezet. De geënsceneerde mensenzoo moest het contrast benadrukken tussen de Afrikaanse primitiviteit en de Europese superioriteit. Maar achter de stereotiepe koloniale propaganda ging een menselijke tragedie schuil.
Oud-Egyptische recepten voor mummificatie ontrafeld
Hoe mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Een chemische analyse biedt nieuwe inzichten in de receptuur van de balsem, waarvoor zelfs ingrediënten uit het tropisch regenwoud nodig waren.
Beeldenstormers van toen en nu
Religieuze vernielingen zijn van alle tijden. Ruim 450 jaar geleden deelden de Lage Landen in de brokken.
‘We moeten oppassen om te veel top-down naar de Bourgondiërs te kijken’
In de vijftiende eeuw behoorden de Nederlanden tot de best georganiseerde regio’s van Europa. Twee historici kijken voorbij de vorsten, naar de andere spelers die aan de touwtjes trokken.
Tinhandel verbond Centraal-Azië met Europa in de bronstijd
Een aanzienlijk deel van het tin uit een ruim drieduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Turkije kwam helemaal uit mijnen in het huidige Oezbekistan.
Oudste bewijs 260-dagen Mayakalender gevonden
De richting van honderden monumentale gebouwen ten opzichte van verschillende hemellichamen onthult dat de oude Olmeken en Maya al rond 1000 v. Chr. gebruik maakten van de 260-dagen kalender. Dat is eeuwen eerder dan archeologen tot nu toe konden bewijzen.
Ook uitgestorven zeereptielen bevielen in een ‘kraamkamer’
Nieuw onderzoek naar iconische fossielenbedden met resten van uitgestorven reusachtige zeezoogdieren ontrafelt een intrigerend mysterie. Maar het leert ons ook iets over de oorsprong van het voortplantingsgedrag van hun evolutionaire nazaat, de walvis.
Excuses, schuld of schaamte?
Nu de Nederlandse regering officieel excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden rijst de vraag: zou iedere individuele Nederlander een stukje verantwoordelijkheid op zich moeten nemen? En hoe zit dat in België?
We koken al veel langer voedsel dan gedacht
Een analyse van visrestanten gevonden op een archeologische site in Israël bracht sporen van koken aan het licht die zo'n 780.000 jaar oud zijn. Het zijn meteen de oudste sporen van het gebruik van vuur bij het bereiden van voedsel.