Geschiedenis
Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk
"De stad werd meer en meer verboden zone voor de joden. Eén van de weinige plekken die voor hen overbleef was de begraafplaats. Mensen gingen er zonnen, kinderen moesten er spelen ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen) bestudeert Duits-Joodse dagboeken uit WOII om zicht te krijgen op het alledaagse leven in het Derde Rijk.
Fossiele voetafdrukken op Kreta mogelijk oudste ter wereld
In 2002 werd een vijftigtal fossiele voetafdrukken van mensachtigen gevonden nabij het stadje Trachilos op Kreta. Een recente studie schat de leeftijd van de afdrukken op 6,05 miljoen jaar. Dat voedt de hypothese dat vroege mensachtigen misschien niet uit Afrika, maar uit Eurazië kwamen.
Speelde melk een sleutelrol in de bronstijdmigraties?
Zo'n vijfduizend jaar geleden verspreidde een volk uit de Pontische steppe zich over grote delen van Europa en Azië. Hoe die mensen erin slaagden over dergelijke afstanden te migreren bleef een open vraag. Onderzoek naar tandplak bij skeletten afkomstig uit de bronstijd wijst in de richting van een veranderd dieet, met zuivel in de hoofdrol.
Wie schilderde wat? Nieuw onderzoek onthult precieze aandeel van Hubert en Jan Van Eyck in Lam Gods
Een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis is opgelost: uit nieuw onderzoek blijkt voor het eerst welke delen van het Lam Gods werden geschilderd door Hubert Van Eyck en wat van de hand is van zijn broer Jan.
Waar kwamen de oorspronkelijke bewoners van Amerika vandaan?
Wij denken bij de Apaches, de Azteken en al die andere volkeren die we vroeger ‘indianen’ noemden spontaan aan de eerste bewoners van Amerika. Maar waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Archeologisch onderzoek werpt daar nu een nieuw licht op.
Het theater van de macht: ceremonies en rituelen in de achttiende eeuw
De inhuldiging van een nieuwe vorst was driehonderd jaar geleden niet alleen aanleiding voor dagenlange feesten, maar ging ook gepaard met statige ceremonies en rituelen. Podcastmaker Julie van Bogaert praat over de diepere betekenis van dat 'theater' met historicus Klaas Van Gelder.
Etrusken kwamen niet uit het oosten
Genetisch verschilden de voorlopers van de Romeinen maar weinig van andere volkeren op het Italisch schiereiland. Vreemd genoeg spraken de Etrusken wel een heel andere taal.
Ontstaan landbouw gooide ons immuunsysteem drastisch om
Het begin van de landbouw was niet alleen een keerpunt in onze geschiedenis als mens, ook ons immuunsysteem veranderde drastisch. De nieuwe ziekteverwekkers waarmee de eerste boeren in aanraking kwamen, dwongen het immuunsysteem om minder heftig te reageren.
Vrije partnerkeuze? Bedank de middeleeuwse kerk
De Middeleeuwse kerk ouderwets en conservatief? Niet wat betreft haar visie op het huwelijk. Eeuwen vóór #MeToo zette ze ‘actief ja zeggen’ centraal. Zo maakte de kerk vrije partnerkeuze al in de twaalfde eeuw mogelijk, althans voor hetero’s.
Pandemieën en klassieke geschiedenis - wat de menswetenschappen ons zullen vertellen over COVID
Na twee jaar en een uitzonderlijke globale onderbreking, waarvan de gevolgen nog niet duidelijk zijn, is het onvermijdelijk dat velen nog decennialang over COVID-19 zullen schrijven. Nu we een periode van zelfreflectie ingaan, hebben de menswetenschappen veel te bieden.
Is de schepper een dief?
We zijn voortdurend geneigd om om onze creativiteit te overschatten, stelt taalkundige Hendrik De Smet (KU Leuven). 'Onze echte creativiteit zit juist in ons vermogen te leren en wat we geleerd hebben te gebruiken.'
Landloperskolonies: paradijs voor 'futlozen'?
Zijn droom: de volledige uitroeiing van de armoede in de Lage Landen. In 1818 bedacht generaal-majoor Johannes van den Bosch het plan om armen naar nieuw op te richten kolonies te sturen. Eén daarvan, de Wortel-kolonie in de Antwerpse Kempen, wordt nu erkend als werelderfgoed door Unesco.
De kleinste kamertjes van het Romeinse Rijk
De scheiding tussen de arme en bevoorrechte klasse drong in de Romeinse wereld door tot op het toilet. Als een van de weinige oudheidkundigen specialiseerde Gemma Jansen zich in Romeins sanitair. Zo stootte ze op een aantal wijdverbreide misverstanden. En op een historisch record.
'Van de slangen was ik het meeste bang'
75 jaar lang was Congo een Belgische kolonie. Aan de hand van de herinneringen van Limburgse kolonisten en uitgeweken Congolezen probeert podcastmaker Eva Droogmans dat turbulente verleden te reconstrueren.
Een peperduur velletje natuurkunde
Aantekeningen van Isaac Newton en David Gregory werden geveild voor 1,97 miljoen euro.
Denisovagrot nog lang niet uitverteld
In de Denisovagrot werden eerder al resten gevonden van de denisovamens en de neanderthaler. Nieuw onderzoek bevestigt ook de aanwezigheid van fossiel DNA van de moderne mens. Zijn de drie menssoorten elkaar daar ooit tegen het lijf gelopen?
Zweepslagen voor de profeet
De Congolese kimbanguïstische kerk was een zwaar lot beschoren. Al bij de oprichting van de beweging honderd jaar geleden werden haar profeet en zijn volgelingen verguisd en onderdrukt. Een illustratie van de vergeldingsdrang van de koloniserende macht, en van de veerkracht van gelovigen.
Kunst in crisis: de dekolonisatie van onze musea
Het actuele debat over de teruggave van Congolees erfgoed maakt grotere vragen los. Het wordt tijd dat de koloniserende naties zich bezinnen over de herkomst en rol van hun musea.