Gezondheid
Wat moet je eten als je intensief gaat fietsen? ‘Bespaar niet op wat je voor, tijdens en na het sporten eet’
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. Deel 3: gezonde voeding.
Een pintje doodt geen hersencellen
In een artikel op VRTNWS over de schadelijkheid van een verfrissend pintje, doet huisarts Sophie Tobback een verrassende uitspraak: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ Klopt dat wel?
Wat gebeurt er in je mond als je je tanden poetst?
Onze mond zit vol bacteriën, maar meestal hebben we daar geen last van. Waarom loopt het soms toch mis? Microbioloog Wannes Van Holm vertelt je alles over de microscopische vriendjes in je mond (en waarom je je tanden moet poetsen).
Stamcellen in de strijd tegen hersentumoren
Wie de diagnose 'glioblastoma' krijgt, heeft gemiddeld slechts vijftien maanden meer te leven. "Deze vreselijke statistiek toont aan dat er nood is aan nieuwe behandelingsmogelijkheden", zegt VUB-onderzoekster Myrthe Mampay. Zij zoekt naar een nieuwe behandeling op basis van immunotherapie.
Ongeboren baby bestuurt metabolisme van moeder dankzij 'hebzuchtig' gen van vader
Foetussen gebruiken een kopie van een gen dat ze van hun vader hebben geërfd om hun moeder te dwingen zoveel mogelijk voedingsstoffen af te geven tijdens de zwangerschap.
Fysiek fitter, biologisch jonger? ‘Tijd voor een reality check’
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.
Hoe lichaamsbeweging en slaap ons immuunsysteem kunnen versterken
Bewegingswetenschapper Len De Nys over twee aspecten van onze levensstijl die een cruciale rol spelen in hoe ons lichaam infecties bestrijdt: lichaamsbeweging en slaap.
Beweeg, zit, slaap, herhaal. Hoe bewaar je de balans in jouw dag?
Alles wat we doen op een dag kunnen we onderverdelen in bewegen, zitten en slapen. Hoe meer tijd we besteden aan het ene, hoe minder tijd er rest voor het andere, en dat heeft een invloed op onze gezondheid. Voldoende beweging kan de negatieve gevolgen van langdurig zitten compenseren.
De geur van je handpalm kan je geslacht verraden
Het profiel van de geurstoffen in je handpalm kunnen je geslacht verraden met een nauwkeurigheid van meer dan 96 procent. Dat is handig bij forensisch onderzoek.
Is een fitter lichaam ook meetbaar jonger?
Heeft je lichaam een epigenetische klok waaraan je kan zien hoe snel je veroudert? En kan een relatief korte intensieve levensstijlinterventie die meetbaar beïnvloeden?
Achter de schermen in een sportlab
Sporters kunnen hun fysieke paraatheid laten testen in een lab voor inspanningsfysiologie. Hoe ziet zo'n sportmedische keuring eruit? Sportwetenschapper Jelle Habay neemt ons in deze video mee in het Brussels Laboratorium voor Inspanning en TopSport.
Ruimtereizen verzwakken het immuunsysteem
Er is steeds meer bewijs dat astronauten in de ruimte vatbaarder zijn voor infecties. Hun verzwakte immuunsysteem herstelt zich weer op aarde.
Veroorzaken schoenen voetproblemen?
De Nederlandse organisatie Voetentraining beweert dat het dragen van stevige schoenen nadelige gevolgen heeft voor onze stabiliteit, voetspieren en evenwicht. Klopt dat?
Van poeder tot pillen
Heb je je ooit afgevraagd hoe pillen worden gemaakt? Een poeder stroomt door een productielijn, valt in een gat en wordt samengeperst tot een pil. Makkelijk, niet? En toch kan er veel misgaan, vertelt chemisch ingenieur Margot Coppens (KU Leuven - Janssen Pharmaceutica).
Twintig jaar SARS: hoe een kortzichtige aanpak de voorbereiding op nieuwe pandemieën blijft belemmeren
Waarom waren we niet klaar voor een pandemie en slagen we er misschien niet in om ons voor te bereiden op de volgende? Onderzoekers zetten vraagtekens bij de kortzichtige aanpak van regeringen.
Dit is de weg naar een universeel antiviraal middel tegen coronavirussen
Sinds de SARS-epidemie in 2003 zijn wetenschappers op zoek naar een antiviraal middel tegen coronavirussen. Een overzicht.
Systematische knip en gebrek aan communicatie: wie bevalt in Europa krijgt niet altijd respectvolle zorg
Bevallen in Europa? Dat geeft geen garantie op kwaliteitsvolle zorg, zo blijkt uit een recente grootschalige studie.
Tien feiten en fabels over bloed doneren
Is bloed doneren belastend voor je lichaam? En mag je doneren tijdens je menstruatie? Voor Wereld Bloeddonordag zetten we tien feiten en fabels op een rij.