Gezondheid
Noormannen lieten in Vlaanderen geen genetische sporen achter
Waar komen onze voorouders vandaan? Het is een vraag die velen bezighoudt. Vikingen blijken daarbij bijzonder populair. Hoe komt dat? En kan je die verwantschap bewijzen?
‘Vikingziekte’ gelinkt aan neanderthaler-DNA
De ziekte van Dupuytren komt vaker voor in Europa dan in Afrika. Dat komt deels doordat de voorouders van Europeanen zich hebben gekruist met neanderthalers.
Hoe je ademt, zegt iets over je slaap
500 miljoen mensen stoppen 15 keer per uur met ademen tijdens hun slaap. Ze lijden aan obstructief slaapapneu. Door de ademhaling tijdens je slaap te analyseren kunnen patiënten met obstructief slaapapneu sneller, beter en efficiënter behandeld worden.
Pleister helpt tegen pinda-allergie bij peuters
Twaalf maanden immunotherapie via een op de huid maakt de meeste peuters met een pinda-allergie minder gevoelig voor pinda’s.
Slim emissies meten in melkveestallen
Hoe kan een landbouwer de uitstoot van gassen zoals ammoniak en methaan in de melkveestal nauwkeurig meten, zonder dure methodes of apparatuur? Kobe Coorevits (ILVO - KU Leuven) zoekt het uit tijdens zijn doctoraatsstudie en licht in deze video een tipje van de (sl)uier.
Nieuwe behandelingen voor littekens
Ignace De Decker onderzoekt uiteenlopende manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren.
De ultieme oplossing voor netvliesaandoeningen
Met een slimme combinatie van laserlicht en kleurstof wil Karen Peynshaert een membraan in het oog doorboren dat nu nagenoeg geen enkel geneesmiddel doorlaat naar het netvlies.
Nationale meetcampagne naar hoge bloeddruk
Het is koffiedik kijken hoeveel mensen in België een hoge bloeddruk hebben. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt kunstmatige zoetmiddelen af
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht over kunstmatige zoetmiddelen. De organisatie raadt het gebruik af bij de behandeling van overgewicht en niet-overdraagbare ziekten, hoofdzakelijk omdat ze nutteloos zijn.
Jacht op de tijgermug
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De exotische steekmug werd vorige zomer meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis?
Wat was er eerst: kus of koortslip?
Al vijfduizend jaar bezorgt hsv-1, de voornaamste stam van het herpesvirus, ons koortsblaasjes. Eerder weten genetici het ontstaan van de virusstam aan de opkomst van de romantische zoen, een gewoonte die volgens hen in de bronstijd in zwang kwam. Maar andere onderzoekers fluiten hen nu terug. We zouden elkaar al veel langer op de mond kussen.
Ook het menselijk referentiegenoom wordt wat inclusiever
Ziedaar de eerste draftversie van het ‘pangenoom’: een blauwdruk van ons DNA waarin ook de genetische variatie tussen mensen is opgetekend. Op termijn moet dit de referentie worden in genetische onderzoek, en daarmee het huidige ‘lineaire’ referentiegenoom vervangen.
Wat bepaalt hoe je stemgeluid klinkt?
Hoewel sprekers van dezelfde taal elkaar goed kunnen begrijpen, heeft iedereen haar of zijn eigen stemgeluid. Hoe ontstaan die verschillende stemmen?
Kankermedicijnen geraken eindelijk voorbij de bloed-hersenbarrière
Om agressieve hersentumoren met medicijnen te bestrijden, moeten die medicijnen eerst voorbij de bloed-hersenbarrière geraken. Met een nieuw ultrasoon apparaat is dat voor het eerst gelukt.
De mythe van 10.000 stappen
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal stappen dat je dagelijks moet zetten afhankelijk is van je leeftijd en je conditie.
Hoe kunnen honden ons helpen kanker te bestrijden?
Honden en mensen hebben veel gemeen als het over kanker gaat. Dat betekent dat succesvolle nieuwe behandelingen die bij honden zijn getest, op mensen kunnen worden toegepast. Daarom gebruikt Nayra Valle (UGent) honden met spontane kanker om een nieuwe techniek voor beeldgeleide chirurgie te ontwikkelen en te testen.
Hoe ongezond is een hoge BMI? Dat hangt af van de oorzaak
Wanneer obesitas te wijten is aan genetica en niet aan levensstijl, ligt het risico op hart- en vaatziekten lager.
Podcast - Waar komt kanker het meeste voor?
West-Vlaamse mannen hebben vaker prostaatkanker dan mannen die ergens anders in het land wonen. Huidkanker komt vaker voor op het Belgische platteland dan in de grote steden. En in Charleroi en Luik tekenen zich de meeste gevallen van longkanker op. Eos publiceert een ‘kankeratlas van België’. Wat zeggen de cijfers? Wat zijn de verklaringen voor die cijfers? En heeft verhuizen zin om je risico op kanker te verlagen? Eos-redacteur Els Verweire geeft in deze podcast tekst en uitleg aan collega Liesbeth Gijsel.