Gezondheid
Deltakron: de variant die nooit bestaan heeft
Nieuws over een nieuwe ‘supervariant’ deltakron, die een combinatie zou zijn van de deltavariant en de omikronvariant, verspreidde zich begin januari snel. Volgens onderzoekers heeft deze variant echter nooit heeft bestaan. Deltakron zou een gevolg kunnen zijn van een contaminatie in het labo.
Een opname op intensive care hakt er zwaar in
Driekwart van de patiënten die met covid-19 op de intensive care terechtkomen, ervaart een jaar na de opname nog altijd lichamelijke, mentale en/of cognitieve klachten.
Verkoudheidsvirussen maken sommigen immuun voor covid-19
Een studie werpt nieuw licht op de vraag waarom sommige mensen geen covid-19 krijgen, ook niet als ze samenleven met iemand die besmet is. De proefpersonen bleken een verhoogd aantal T-cellen te hebben, dat zijn afweercellen die deel uitmaken van onze immuniteit, vermoedelijk door een eerdere infectie met een eenvoudig verkoudheidsvirus.
‘We moeten de kennis van patiënten én artsen verbreden’
Patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom zijn soms jaren op de sukkel voor ze de juiste diagnose krijgen en geholpen worden. Gastro-enteroloog en hepatoloog Heiko De Schepper maakte het zijn missie om dat gebrek aan informatie weg te werken.
Antibioticaresistentie een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd
In 2019 overleden 1,27 miljoen mensen aan infecties met antibioticaresistente bacteriën, blijkt uit een nieuwe studie. Daarmee eiste antibioticaresistentie minstens een even grote dodentol als malaria en HIV.
Hoe veilig is de covid-vaccinatie van kinderen?
Sinds de start van de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen 5 en 11 jaar is er ongerustheid over mogelijke ernstige nevenwerkingen van de vaccins. Die angst wordt aangewakkerd door desinformatie via socialemediakanalen. Wat zeggen de cijfers?
Wat zijn de vier belangrijkste minuten van de dag?
Elke dag spenderen we, in het beste geval, vier minuten aan iets wat triviaal en zelfs banaal lijkt. Zouden we die vier minuten aan iets anders besteden, dan zou dat grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Benieuwd? Het antwoord hoor je van microbacterioloog Marie Joossens (UGent).
‘Dit virus zette een vergrootglas op wat eerder al fout liep’
Welke lessen kunnen we trekken uit de pandemie die de wereld al bijna twee jaar in een wurggreep houdt? Samen met een transdisciplinair team formuleert epidemioloog Anne-Mieke Vandamme daar een antwoord op. ‘We kijken veel verder dan de lichamelijke gezondheid van de bevolking.’
Waarom maakt omikron waarschijnlijk minder ziek dan andere varianten?
Gegevens uit de meeste Europese landen laten zien dat omikron over het algemeen minder ernstige ziekte veroorzaakt dan eerdere varianten. Hoe komt dat?
Uniek filmpje van pril menselijk embryo
Nederlandse wetenschappers hebben een zes weken oud menselijk embryo van amper 3 millimeter groot met ongekend hoge resolutie in beeld gebracht. Ze gebruikten daarvoor micro-CT, een nieuwe beeldvormende techniek.
Hoe betrouwbaar zijn zelftests?
Volgens de nieuwe teststrategie moeten we in meer gevallen een zelftest doen in plaats van een PCR-test. Hoe betrouwbaar zijn die zelftests? En volstaat een neuswisser nog wel?
Soelaas voor de lever
Eindelijk zit er een medicijn in de pijplijn voor leverproblemen die niet gelinkt zijn aan alcohol.
Zo ontstaan vingerafdrukken
Dat vingerafdrukken bij iedereen verschillend zijn is uiteraard bekend. Maar hoe komt dat? En hoe ontstaan ze eigenlijk? Het grootste onderzoek ooit werpt daar een nieuw genetisch licht op.
Het coronavirus valt ook de nieren aan
Een infectie met SARS-CoV-2 kan leiden tot de vorming van littekenweefsel in de nieren en tot een verminderde nierfunctie.
De gevolgen van vuurwerk
Dierenorganisaties pleiten in een open brief voor een verbod op de verkoop van vuurwerk. Ze wijzen op het enorme leed dat vuurwerk veroorzaakt bij huisdieren, wilde dieren, het milieu en mensen.
‘Eerste oraal antiviraal geneesmiddel voor covid-19’
Verschillende vaccins bewezen hun nut in de strijd tegen het coronavirus. Maar naast vaccins zochten wetenschappers ook koortsachtig naar een antiviraal geneesmiddel voor de behandeling van coronapatiënten. De voorkeur gaat naar een pilletje dat je eenvoudig kan innemen en waarvoor je niet naar het ziekenhuis moet.
Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop?
Zetten nieuwe medische technologieën ons familiebeeld op zijn kop? En hoe ziet de toekomst eruit?
Artificiële intelligentie in onze gezondheidszorg
Welke impact zal AI hebben op de gezondheidszorg? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de zorgverleners, patiënten en ontwikkelaars? Vormt AI ook een gevaar voor onze privacy? Je hoort het in dit panelgesprek.