Gezondheid
Patiëntenrechten in het licht van geavanceerde medische technologie
Is de huidige wet op de patiëntenrechten nog voldoende? Of moeten er extra initiatieven genomen worden om de rechten van de patiënt te beschermen in het licht van de laatste medische ontwikkelingen?
De maatschappelijke uitdagingen bij prenatale testen
Op het eerste zicht lijken prenatale testen zoals de NIPT- en dragerschapstest interessant, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid mee voor de (wens-)ouders. Tijd om even stil te staan bij alle morele en maatschappelijke vragen die de testen oproepen.
De impact van medicijnen op darmmicroben is groter dan gedacht
Het microbioom van de darmen is essentieel voor onze gezondheid. Het langdurig slikken van medicijnen kan dat microbioom negatief beïnvloeden.
Hoe we je lichaam leren om kanker te ontmaskeren
Wist je dat kankercellen niet zo hard verschillen van onze gezonde cellen? Dat maakt het voor T-cellen, belangrijke afweercellen in ons lichaam, niet gemakkelijk om kankercellen te herkennen en te bestrijden. Kankeronderzoekster Heleen Hanssens (VUB-FWO) wil de T-cellen een handje helpen. Hoe ze dat doet, legt ze uit in dit filmpje.
Betrek ook mentale en sociale aspecten bij het coronabeleid
Het draagvlak bij de bevolking voor de coronamaatregelen ebt weg. Een bredere invulling van wat we onder volksgezondheid verstaan, kan het tij doen keren. Want als we niet alleen de fysieke maar ook de sociale en mentale aspecten van onze gezondheid meenemen in het huidige afwegingskader, voeren we een eerlijker debat waarin meer mensen zich gehoord voelen.
Waarom wetenschap nog niet zonder dierproeven kan
Als wetenschappers dierproeven konden afschaffen, ze zouden het meteen doen. Maar is dit ook haalbaar? Hoever staat de wetenschap vandaag?
Mondmaskers zijn onschadelijk voor kinderen
Op sociale media circuleren geruchten over mogelijke negatieve effecten van mondmaskers op de gezondheid van lagereschoolkinderen. Klopt dat?
Kortademigheid bij patiënten met long covid kan wijzen op hartproblemen
Covid-19-patiënten die een jaar na de infectie nog steeds kortademig zijn bij lichamelijke activiteit, hebben mogelijk hartschade opgelopen.
Omikronvariant lijkt minder gevoelig voor huidige vaccins, derde prik helpt
Aan de omikronvariant binden zich na twee prikken veel minder antilichamen dan aan het oorspronkelijke virus, blijkt uit labotests. De booster brengt de bescherming tegen besmetting wel op niveau.
‘Je moet wapens ontwikkelen in vredestijd, niet wanneer de oorlog begint’
De Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie bekroont elk jaar een uitzonderlijke, carrièrelange inzet op het vlak van wetenschapscommunicatie. Tijdens de coronapandemie gaf viroloog Johan Neyts (KU Leuven) geregeld duiding in de media over antivirale geneesmiddelen en vaccins.
Waarom doorbraakinfecties na covid-19-basisvaccinatie kunnen toenemen
Wanneer je je basisvaccinatie hebt gehad (een of twee prikken), kan je toch nog besmet raken met het coronavirus en soms ziek worden. Zelfs in het ziekenhuis liggen er mensen met een ernstige vorm van covid, hoewel ze volledig gevaccineerd zijn. Hoe kan dat?
Schuddende schedels en slakkenhuizen: waarom we toch nog kunnen horen als we onze oren dichtstoppen
Op jonge leeftijd verloor componist Von Beethoven zijn gehoor. Om toch te kunnen blijven componeren, zocht hij actief naar alternatieven. Hij vond een oplossing: slim gebruikmaken van 'botgeleiding'. Hoe werkt dat juist?
Hoe overgewicht op de gezondheidszorg weegt
Overgewicht is niet alleen slecht voor onze gezondheid, het kost de maatschappij ook veel geld. Jaarlijks verliest de Belgische overheid minstens 4,5 miljard euro door de directe en indirecte kosten die gelinkt zijn aan overgewicht en zwaarlijvigheid.
Virtuele sport zal gamers niet uit hun stoel krijgen
Kan een virtuele variant van padel of beachvolleybal jongeren aan het sporten krijgen? Vermoedelijk niet, meent sportinnovatie-onderzoekster Charlotte Van Tuyckom (Howest).
Covid doet vreemde dingen met ogen en oren
Van bindvliesontsteking tot duizeligheid - een coronabesmetting kan de zintuigen op verschillende manieren treffen.
Waarom coronavariant B.1.1.529 zo snel de zorgwekkende variant ‘omicron’ werd
Vrijdag zette de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuwe zorgwekkende variant op het lijstje: omicron. Wat weten we van die nieuwe variant?
Sterke ouders, sterke kinderen
Een infectie overwinnen komt de afweer van volgende generaties ten goede.
'Kook elektrisch en vervang kaarsen door ledkaarsjes'
Ook binnenshuis worden we blootgesteld aan fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Experts waarschuwen voor de gezondheidseffecten van fijnstof in huis.