Gezondheid
Waarom lui zijn ongezond is
Mensapen mogen lui zijn, wij mensen moeten bewegen om gezond te blijven. Fossiele vondsten helderen op wanneer en hoe dat fysiologische verschil is ontstaan.
Een ontmoeting tussen wetenschap en samenleving: een dialoog met vele betrokkenen
De wetenschap wil antwoorden vinden op maatschappelijke uitdagingen. Samenwerking met de betrokken partijen in de samenleving - zoals burgers, patiënten, landbouwers, overheden, en industrieën - is daarvoor cruciaal. Dat is de filosofie achter verschillende VIB-projecten in het afgelopen decennium.
Je mondgezondheid kan de ernst van een infectie beïnvloeden. Geldt dat ook voor covid-19?
Wie zijn tanden onvoldoende poetst, belandt niet alleen sneller met problemen bij de tandarts. Want een slechte mondgezondheid verhoogt wellicht ook het risico op covid.
Leuvense onderzoekers willen het luistervermogen aanscherpen
De standaardtest om gehoorschade op te meten houdt geen rekening met luisterproblemen in specifieke omgevingen, zoals op een receptie of in een restaurant. Met een nieuwe test en een app willen Leuvense onderzoekers die problemen signaleren en verhelpen.
No Nut November: geen gezondheidsvoordelen, wel frustratie
No Nut November is een oproep op de sociale media om een maand lang niet te masturberen. Deze internethype draait rond totale onthouding: je mag dus een hele maand niet klaarkomen. Dat zou goed zijn voor de gezondheid. Klopt dat wel?
Geneesmiddelen tegen covid-19 in de pijplijn
Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer ontwikkelde eerder een van de doeltreffendste coronavaccins. Nu maakte het bedrijf wereldkundig dat het een goed werkende pil tegen covid-symptomen klaar heeft. Ook Merck, MSD in Europa, is bezig met een gelijkaardig medicijn. Wat weten we hierover?
Zweetverzamelende pleister kijkt truc af van cactusstekels
Onderzoekers hebben een zweetverzamelende pleister ontwikkeld, geïnspireerd op de manier waarop cactusstekels water aantrekken.
Meerdere types covid-vaccins combineren kan geen kwaad
Een deel van de bevolking kreeg al een extra prik tegen covid-19. Voor deze derde prik (of tweede, voor wie gevaccineerd werd met het Janssen-vaccin) wordt altijd een mRNA-vaccin gebruikt: van Pfizer of Moderna. Het combineren van verschillende types van vaccins kan geen kwaad en biedt een goede bescherming.
Is een losse boxershort beter voor de mannelijke vruchtbaarheid?
Het is de Europese week van de vruchtbaarheid. Een vraag die reeds menig onderzoeker heeft proberen te beantwoorden is: zijn mannen die los ondergoed dragen vruchtbaarder? Amerikaanse wetenschappers deden een poging.
Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?
Hoewel de wetenschap niet stil staat en er onderzoek wordt gedaan naar beloftevolle behandelingen, krijgt 1 op de 10 vrouwen ooit borstkanker. Oncoloog Hans Wildiers (KU Leuven) legt uit hoe dat komt en waarom het zo moeilijk is om dat aantal te doen dalen.
Waarom we allemaal de symptomen van een beroerte moeten kennen
Dagelijks worden zestig Belgen getroffen door een beroerte. Volgens neurowetenschapper Tine D’Aes is er nog steeds nood aan meer bewustzijn over de oorzaken, gevolgen en symptomen van deze impactvolle aandoening. Ter gelegenheid van World Stroke Day vertelt ze wat je zou moeten weten.
Gaat de menopauze nooit voorbij?
Volgens een Vlaamse gynaecoloog is het grootste misverstand over de menopauze dat ze voorbijgaat. Een vrouw die 80 jaar wordt, zou zo’n 30 jaar in de overgang kunnen zitten. Klopt dat?
Na 20 jaar nog steeds risico op gevaarlijk “raketeffect” in de MRI scanner
Vorige week overleed een Zuid-Koreaanse man tijdens een onderzoek in een MRI-scanner. Hij werd getroffen door een zuurstoftank die tijdens de scan als een raket naar binnen werd gezogen. Dit soort ongevallen zijn uiterst zeldzaam, maar ze onderstrepen het belang van preventieve veiligheidsmaatregelen.
Heb jij een normale penis?
Penissen zijn speciale dingen. Je hebt er korte en lange, dunne en dikke, rechte en kromme, besneden en onaangeroerde... Maar bestaat er iets als een normale of een ideale penis? Uroloog Piet Hoebeke (UGent) ziet elke dag een hele stoet piemels voorbijkomen en is dan ook de ideale persoon voor al onze penisvragen.
Is bewegen belangrijker dan wegen?
Om lang en gezond te leven met obesitas, lijkt bewegen beter dan vermageren. Door meer te bewegen, verlaagt het risico op vroegtijdige sterfte, zelfs zonder lichaamsgewicht te verliezen. Kan je dus maar beter bewegen dan wegen?
Draagbare temperatuursensor waarschuwt voor complicaties bij kankerpatiënten
Een eenvoudige, draagbare temperatuursensor kan koorts bij kankerpatiënten eerder detecteren dan routinematige monitoring.
Een niet-aangeboren hersenletsel, wat is dat?
In augustus stelde Siska Schoeters vragen aan acht personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel, afgekort NAH, in het tv-programma "Durf te vragen". Acht verschillende mensen die elk andere problemen ervaren na hun NAH. Eén pathologie en zulke uiteenlopende gevolgen, hoe komt dat?
Ziek worden na een vaccin: goed of slecht?
Vaccin … Wellicht één van de meest gebruikte zoektermen in het voorbije jaar. Maar hoe werken ze? Wat met die ‘nieuwe’ mRNA-technologie? En waar brengt het ons in de toekomst?