Gezondheid
Nobelprijs voor onderzoek naar manier waarop we warmte, koude en aanraking voelen
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar gezamenlijk naar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog en neurowetenschapper Ardem Patapoutian. Hun baanbrekende ontdekkingen verklaren hoe warmte, koude en aanraking signalen in ons zenuwstelsel in gang kunnen zetten.
Wie krijgt jouw stem voor de Vlaamse PhD Cup 2021?
Op 11 oktober strijden acht onderzoekers voor de Vlaamse PhD Cup 2021. In aanloop naar de finale trachten de finalisten jou alvast te overtuigen door hun jarenlange doctoraatsonderzoek in een filmpje van 90 seconden te pitchen.
De covid-mirakelheiligen-top 10
Voor deze covid-heiligen worden de meeste kaarsjes gebrand.
‘Eeneiig’ zit in het DNA
Identieke tweelingen zijn niet voor honderd procent genetisch hetzelfde, en dat is zelfs te zien aan hun DNA.
Pil kan pijnlijke injecties vervangen
Capsule injecteert medicijn rechtstreeks in de maag, en biedt daarmee een alternatief voor injecties.
Een derde prik: wie, wanneer en waarom?
Een derde prik is voorzien voor mensen met afweerstoornissen en bewoners van woonzorgcentra en serviceflats. Dat wordt nu uitgebreid tot alle 65-plussers. Er is momenteel geen nood om de hele bevolking een derde prik te geven.
De strijd tegen COVID-19: een verhaal over buitengewone flexibiliteit en intense samenwerking
De uitbraak van een nieuw coronavirus in 2020 vormde een van de grootste uitdagingen ooit voor VIB. Heel wat onderzoekers lieten al hun werk vallen om de handen in elkaar te slaan in de strijd tegen COVID-19.
Patiënten met migraine of clusterhoofdpijn voelen zich vaak onbegrepen
In augustus voerde onderzoeksbureau iVOX een online onderzoek uit bij duizend Vlamingen over migraine en clusterhoofdpijn. Wij pikten er enkele resultaten uit.
Is er een zwaar griepseizoen op komst?
Vorig jaar beleefden we dankzij de covid-19-maatregelen een uitzonderlijk mild griepseizoen. Een ‘twindemie’, waarbij twee virussen tegelijk sterk circuleren, werd gelukkig vermeden. Daar zouden we dit jaar weleens de prijs voor kunnen betalen. Er zou ons een zwaar griepseizoen te wachten staan. Klopt dat?
Coronavaccins worden minder effectief, maar voorkomen nog altijd overlijdens en ernstig ziekteverloop
Nu enkele studies stellen dat de werking van coronavaccins na verloop van tijd vermindert, organiseren verschillende landen een derde coronaprik. Maar zijn zulke boostercampagnes wel nodig?
Wat is de oorzaak van het prikkelbaredarmsyndroom?
Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom worden vaak zonder diagnose naar huis gestuurd. Toch zit het syndroom niet tussen de oren, zegt gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens (KU Leuven). 'Het is een aandoening die sterk wordt onderschat.'
Design-enzybiotica: de geknipte bacterie killers
Duur en traag is het, de zoektocht naar broodnodige nieuwe antibiotica. De zogenaamde Legoblok-methode maakt snel varianten van een veelbelovende antibioticaklasse, en op chips met mini-waterdruppels test je er duizenden in één keer.
Het coronavirus 2.0: in welke richting zal het virus evolueren?
Intussen weet de gemiddelde Vlaming veel meer over virologie dan pakweg anderhalf jaar geleden. Zo ook dat virussen – en dus ook het coronavirus – veranderen doorheen de tijd. Virussen kunnen besmettelijker worden, zieker maken of ook langzaamaan minder ernstige gevolgen hebben. Maar kunnen we voorspellen welke richting het coronavirus zal opgaan?
Gehoorimplantaat luistert naar je hersenen
Hoe stel je een cochleair gehoorimplantaat goed af bij een dove baby of iemand met dementie? Zij kunnen niet zeggen wanneer ze goed horen. Dankzij nieuwe technologische doorbraken kan het implantaat dat nu zelf inschatten op basis van hersengolven die het meet bij geluidsprikkels.
Vaccinatie zorgt voor belangrijke barrière van antilichamen in de neus
Belgische onderzoekers vonden antilichamen in de neus van volledig gevaccineerden. Die kunnen een rem zijn op infectie en verspreiding van het coronavirus.
Kauwgom na hartoperatie vermindert darmproblemen
Een simpel kauwgompje na een hartoperatie zorgt ervoor dat het maagdarmkanaal weer wakker geschud wordt. Hierdoor voelen patiënten zich sneller beter en kunnen zij eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden.
CSY: Dé doorbraak voor onopgeloste moordzaken
Een moordenaar laat zijn DNA achter, maar we vinden geen match… Via ‘Crime Scene Investigation’ op het mannelijk Y-chromosoom, kunnen we de familie van de dader opsporen en zo eindelijk aanslepende mysteries na jaren alsnog ontrafelen.
Levende cellen printen met gelatine
Sinds kort kunnen we levende cellen 3D-printen, maar wat uit de printer komt lijkt dikwijls meer op een cellenpudding dan op een orgaan. Met aangepaste gelatine vormen de cellen een meer realistisch weefsel: de eerste stappen naar reserve-organen.