Gezondheid
Grip op drugs
Wat als we drugs, net als andere verslavende middelen als alcohol en tabak, zouden legaliseren om er zo beter grip op te krijgen? Deze vraag beantwoorden steeds meer specialisten positief.
Kleurencode helpt zorgverleners om overlijdens te vermijden
Elke dag sterven er in Belgische ziekenhuizen ongeveer zestien patiënten onverwacht. Een systeem met kleurencodes helpt verpleegkundigen en artsen om kritiek zieke patiënten sneller te detecteren. Hierdoor daalt dit cijfer tot vijf onverwachte overlijdens per dag.
Gen gelinkt aan endometriose ontdekt: leidt dat straks tot een betere behandeling?
Over het hoe en waarom van endometriose tast de wetenschap nog in het duister. De ontdekking van een gen gelinkt aan endometriose maakt daar wellicht een einde aan en opent de weg naar betere behandelingen.
Virtuele hartoperatie: trial zonder error
Welke behandeling zal voor jou aanslaan? Computermodellen van jouw hart voorspellen het effect van een operatie, een nieuwe hartklep of medicatie.
Twijfel over doel van 10.000 stappen per dag
Dat bewegen goed is voor onze gezondheid staat onomstotelijk vast. Algemeen nemen we aan dat 10.000 stappen per dag een mooi streefdoel is om je kans op sterfte te verkleinen. Maar moeten het er zo veel zijn? Wetenschappers uit de Verenigde Staten betwijfelen dat.
Nieuwe aanknopingspunten voor het verbeteren van therapie tegen kanker
Waar tumorcellen zich nog kunnen herstellen na een enkele aanval door T-cellen, sterven ze wanneer de T-cellen hen in korte tijd meerdere keren beschadigen.
Parkinsonpatiënten missen kennis over strategieën om beter te stappen
Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben vaak last van hinderlijke loopstoornissen. Sommigen schuifelen, anderen bevriezen zodra ze willen stappen. Compensatiestrategieën die daarbij kunnen helpen, zijn hen vaak onbekend.
Passief roken veroorzaakt maar zelden longkanker
Mensen met longkanker zijn niet altijd rokers. Sterker, soms hebben ze nooit een sigaret aangeraakt. Hun ziekte is veelal het gevolg van toevallige mutaties.
Een stap dichter bij het wekken van slapende bacteriën
Het spreekwoord zegt dat we slapende honden niet moeten wakker maken, maar dat geldt niet voor bacteriën. Slapende bacteriën maken we best wel wakker, want zo kunnen we ziektes beter bestrijden.
De blinde vlek in de pandemie
Postinfectieuze klachten na een virale infectie zijn niet nieuw. Toch werd het fenomeen nooit fatsoenlijk onderzocht. Brengt het onderzoek naar langdurige covid daar verandering in?
Waarom krijgen vrouwen geen bierbuik?
Mannen die veel bier drinken, kunnen een bierbuik krijgen. Dat zou komen doordat bier vet doet opstapelen ter hoogte van de buik. Klopt dat? En hoe zit dat bij vrouwen?
Stap voor stap
Jeremy DeSilva gaat miljoenen jaren terug in de geschiedenis voor een blik op wat ons als mens onderscheidt: lopen op twee benen.
Hoe de wetenschap me hielp om 60 kilometer te lopen
Een marathon als training voor een nog langere looptocht? Voor ultralopers klinkt dat helemaal niet zo gek. Eos-redacteur Kim Verhaeghe liet zich begeleiden om de reikwijdte van zijn hardloperslijf te verkennen.
Kan je een ontsteking aan je hart krijgen na vaccinatie?
In een nieuwe studie onderzochten wetenschappers verschillende soorten bijwerkingen na vaccinatie. Om het in perspectief te plaatsen, vergeleken ze de resultaten met de kans dat je die bijwerkingen ontwikkelt na covid-19.
De molecule die na corona ook kanker moet bestrijden
Sinds de coronapandemie staat mRNA wereldwijd in de spotlights. De rol van de molecule is nog lang niet uitgespeeld. Professor Zwi Berneman werpt een blik op de komende toepassingen van mRNA. ‘Een preventieve kankerbehandeling is in de toekomst niet uitgesloten.’
Hoelang kan je ondersteboven hangen in een kermisattractie?
Vorige week zondag viel een attractie op de Zuidfoor in Brussel stil. De inzittenden hingen op dat moment ondersteboven. Na vijf minuten begon de attractie weer te draaien, en niet veel later stond iedereen ongedeerd op de begane grond. Ze kwamen er met de schrik vanaf. Hoelang kan je eigenlijk ondersteboven hangen?
De jacht op de magische kogels
Het arsenaal aan geneesmiddelen met antilichamen groeit. Het Gentse biotechbedrijf Ablynx heeft daar mee voor gezorgd. Heeft de geneeskunde haar magic bullets gevonden?
Mogelijk tegengif ontdekt voor partydrug GHB
Diclofenac en andere pijnstillers remmen mogelijk GHB-transport naar de hersenen.