Gezondheid
Moedermelk van gevaccineerde vrouwen bevat antilichamen tegen coronavirus
Moedermelk van vrouwen die gevaccineerd zijn tegen covid-19 bevat een aanzienlijke voorraad antilichamen tegen het coronavirus. Of dit hun zuigelingen ook beschermt tegen de ziekte is nog koffiedik kijken.
Hoe zinvol is levensstijladvies op basis van DNA-analyses?
Op basis van een DNA-analyse bieden bedrijven gepersonaliseerd voedings- en levensstijladvies aan. Eos deed de test. Experts zijn kritisch: onze genen vertellen niet zo veel, en het advies op maat klinkt vaak bekend en weinig persoonlijk. ‘De meerwaarde van zo’n test voor je gezondheid is erg beperkt.’
Onderzoek naar prionen niet zonder gevaar
Vijf Franse onderzoeksinstellingen leggen hun onderzoek naar prionen gedurende drie maanden stil. De reden is een verdacht overlijden van een gepensioneerd laborant die bezweek aan ziekte van Creutzfeldt-Jakob.
Eierstokkanker niet langer 'one-size-fits-all' behandelen
"Iedere persoon is uniek. Waarom behandelen we elke vrouw met eierstokkanker dan nog steeds op dezelfde manier?" Liselore Loverix (KU Leuven - FWO) bekijkt patiënt per patiënt en gaat op zoek naar foutjes in het DNA van hun tumorcellen. Zo bepaalt ze, nog voor de start van de behandeling, welke patiënt baat heeft bij een nieuwe, doelgerichte therapie op basis van kankermedicijnen.
Geheugenproblemen gelinkt aan COVID-19
Cognitieve achteruitgang na een ernstige covid-19-infectie en mechanische beademing is vergelijkbaar met het verlies van 7 IQ-punten.
Hoe linkshandigen de wetenschap blijven boeien
Wat zorgt ervoor dat iemand linkshandig is? En zijn er naast handvoorkeur nog andere verschillen tussen de lefties en righties? Ja hoor, kinesitherapeute Anthe Foubert (UAntwerpen) somt er graag een paar voor je op.
Zit prikkelbare darmsyndroom tussen de oren?
Elke dag buikpijn, lucht in de darmen en vermoeidheid, maar toch vindt de dokter geen oorzaak. Zit het prikkelbare darmsyndroom dan tussen de oren? Neen, zegt gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens (KULeuven). In de nieuwste aflevering van onze podcast legt hij uit wat er dan wel aan de hand is.
De beste manier om de pandemie te stoppen, is de hele wereld vaccineren
Terwijl we reikhalzend uitkeken naar het einde van de pandemie, kwam de deltavariant van het coronavirus roet in het eten gooien. In Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad zeer hoog is, vallen de cijfers nog mee, maar het kan opnieuw verergeren. Ook bij ons.
Over de zin en (voornamelijk) onzin van antistoftesten na coronavaccinatie
Aan de hand van antilichaamtesten zou je naar verluidt kunnen inschatten of iemand nu werkelijk immuun is na vaccinatie of niet. Dit klinkt voor velen interessant, terwijl het volgens anderen amper of geen meerwaarde heeft. Hoe zit het nu?
Mutaties in TLR7 gen mogelijke oorzaak van ernstige covid-19 bij jonge gezonde mannen
Het wordt steeds aannemelijker dat enkele jonge gezonde mannen ernstige covid-19 ontwikkelen door zeldzame mutaties in het TLR7 gen.
Kangoeroemethode kan prematuren redden
Onmiddellijk huid-op-huidcontact doet de overlevingskansen van te vroeg geboren baby’s stijgen.
Zes vragen en antwoorden over doorbraakinfecties
Volledig gevaccineerd en toch positief getest? Dan heb je een doorbraakinfectie. Hoe vaak komen dergelijke infecties voor en hoe ernstig zijn ze? Een overzicht.
Een perfect afgestelde machine
In Wat doet dat met je lichaam? huldigt Pieter Vancamp het menselijke lichaam, dat een leven lang moet omgaan met bedreigingen van alle slag.
Een aan-uitknop voor de biologische klok
Een schakelaar kan de biologische klok in onze lichaamscellen oprekken van 24 uur naar 28 uur.
Hoe zoekt een redder naar een drenkeling?
Zoeken naar een drenkeling, is als zoeken naar Wally op een ‘waar-is-Wally'-plaat, maar dan nog moeilijker. In tegenstelling tot Wally weet je bijvoorbeeld niet hoe de drenkeling eruitziet. Bewegingswetenschapper Pieter Vansteenkiste (Universiteit Gent) onderzocht daarom de kijkstrategie van redders.
Hoe praat je met je kind over zijn of haar ziekte en behandeling?
Veel ouders van een chronisch ziek kind vinden het ontzettend moeilijk om daarover te praten. Wat zeg je wel en wat niet? En beslis jij over de zorg en behandeling, of doe je dat samen? Om ouders te helpen, ontwikkelden wij een programma met als doel de communicatie tussen ouders, kind en zorgverleners te verbeteren.
Eiwit voorkomt verspreiding van tumorcellen via bloedvaten
Onderzoekers hebben een eiwit geïdentificeerd dat lijkt te voorkomen dat tumorcellen de bloedbaan binnendringen en zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.
Een complot tussen twee microben
Afzonderlijk zijn de schimmel Candida Albicans en de bacterie Staphylococcus Aureus eerder ongevaarlijk voor de mens, maar eens ze gaan samenspannen kunnen ze ernstige, moeilijk behandelbare infecties veroorzaken. Microbiologe Katrien Van Dyck (KU Leuven - VIB) bestudeert hun interactie in de hoop zo hun verbond te kunnen breken.