Gezondheid
Tong, mond- en keelspieren trainen om beter te slikken na hoofd- en halskanker
Dankzij nieuwe bestralingstechnieken overleven steeds meer patiënten met hoofd - en halskanker, maar bij 7 op de 10 zorgt die bestraling voor blijvende slikproblemen. Via het trainen van tong-, mond- en keelspieren hoopt Hanne Massonet (KU Leuven - UAntwerpen) hen opnieuw van voedsel te laten genieten.
Langdurige klachten na doormaken covid-19 zijn niet uniek
Over klachten die minstens drie maanden blijven aanslepen na het doormaken van covid-19 is al veel inkt gevloeid. Ook kinderen zouden er mee te maken krijgen.
Grijs haar is niet altijd definitief: als de stressfactor verdwijnt, is het proces soms omkeerbaar
Grijs haar is een van de duidelijkste en meest universele tekenen van veroudering: met de leeftijd verliezen onze lokken hun jeugdige kleur. Uit recent onderzoek blijkt nu dat dit proces niet altijd definitief is. Soms wordt dit grijzen - tijdelijk - ongedaan gemaakt.
Acht feiten en fabels over pillen slikken
Onderzoek toont dat 5,6 procent van de ongeplande hospitalisaties verband houdt met een geneesmiddel. Bijna de helft daarvan is te voorkomen. De richtlijnen van bijsluiter, arts en apotheker volgen is een no-brainer. Maar er is nog meer om rekening mee te houden. Enkele feiten en fabels op een rij.
Coronavaccins hebben geen invloed op de mannelijke vruchtbaarheid
Intussen worden in Vlaanderen massaal twintigers en dertigers gevaccineerd. Hoewel de bereidheid groot is, blijven sommigen twijfelen. Geruchten over een negatieve invloed van de vaccins op de mannelijke vruchtbaarheid zijn hardnekkig en kunnen een belangrijk obstakel vormen voor deze leeftijdsgroep. Wat zegt de wetenschap?
Waarom is lichaamsbeweging gezond?
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.
Cartoonfestival strijkt voor de zestigste keer neer in Knokke-Heist
Vanaf morgen is Knokke-Heist opnieuw het toneel voor het Cartoonfestival dat dit jaar zijn diamanten bestaan viert. Voor de gelegenheid zet het event zijn sportiefste beentje voor rond het thema ‘Iedereen Kampioen’. De hele zomer lang bewonder je de beste cartoons in een sportief jasje, kan je aan leuke workshops deelnemen en ontdek je heel wat nieuwigheden, zoals een Speciale Cartoongast.
Kruimels
In topsport bepalen kruimels wie champagne spuit en wie het zoete schuim over zich heen krijgt. En die kruimels vallen te rapen dankzij wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes, een aerodynamische en energie-efficiënte fietspositie of een sterkere kop.
De pestbacterie is ouder dan gedacht
Nieuw onderzoek geeft aan dat de pestbacterie die miljoenen slachtoffers maakte niet alleen ouder is dan wetenschappelijk verondersteld. Ze blijkt oorspronkelijk ook een stuk minder besmettelijk én dodelijk geweest te zijn.
Het vrouwelijk microbioom in kaart gebracht
Welke bacteriën huizen er in en op de vagina? Antwerpse bio-ingenieurs ontrafelden het microbioom van vrouwen in Vlaanderen.
Veroudering van belangrijkste hormoonklier is mogelijk afrembaar
Een klier onder de hersenen veroudert door leeftijdsgebonden chronische ontstekingen. Stamcelbehandelingen en ontstekingsremmers kunnen die veroudering mogelijk vertragen.
Overgewicht, de vergeten epidemie
De coronacrisis met haar opeenvolgende lockdowns stelt een onderschatte, vergeten epidemie weer op de voorgrond: overgewicht. Het wordt tijd om ook tegen dit gezondheidsprobleem een doortastend beleid te voeren.
Oxytocine: meer dan het knuffelhormoon
Kinderen met autisme ondervinden veel stress, omdat ze sociale interacties vaak als beangstigend en bedreigend ervaren. Kan een neusspray met het 'knuffelhormoon' oxytocine hen van die stress helpen verlossen? Dat onderzoekt neurowetenschapper Nicky Daniels (KU Leuven).
Je kan de coronavaccins niet zomaar onderling vergelijken
Het ene coronavaccin is het andere niet, ook niet als je naar de werkzaamheidscijfers kijkt. Zo kunnen het Pfizer- en het Modernavaccin een werkzaamheid voorleggen van ± 95%, terwijl het Johnson & Johnson-vaccin afklokt op 'slechts' 66%. Voor de burgemeester van Detroit waren die cijfers voldoende om begin maart een levering van dit laatste vaccin te weigeren. Toch heeft het geen zin om de verschillende coronavaccins met elkaar te vergelijken.
Hoe ontstaat een allergie?
Waarom reageert ons lichaam zo vreemd op bepaalde stoffen? En hoe weet je of je een allergie hebt? Professor Dominique Bullens, verbonden aan het UZ en de KU Leuven, geeft antwoord op deze en andere allergievragen in onze podcast Vraag Het Aan.
Een brilletje door de lockdown
Onderzoek in China wijst op een nefast effect van lockdowns: het zicht van veel kinderen gaat erop achteruit.
Hoe los je slikproblemen na beroerte op?
Na een beroerte hebben veel mensen last van dysfagie, slikproblemen die ontstaan door schade aan hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het regelen van slikproces. Marthe Everaert (KU Leuven) onderzoekt of elektrische stimulatie patiënten kan helpen de controle van de hersenen over het slikken te herstellen.
CureVac-vaccin biedt te weinig bescherming tegen het coronavirus
Het vaccin van het Duitse Curevac biedt slechts 47 procent bescherming. Nochtans is het vaccin op dezelfde technologie gebaseerd als de vaccins van Pfizer en Moderna. Hoe kan dat?