Gezondheid
Non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers
Voetballiefhebbers kunnen bijna drie jaar lang genieten van ononderbroken topvoetbal, met het ene grote toernooi na de andere topcompetitie. Voor spelers is het minder prettig. Het risico op ernstige, langdurige blessures is reëel.
Wat weten we over coronavaccinatie bij kinderen en jongeren?
De vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Intussen kreeg al meer dan 50% van de volwassenen minstens één prik. We bekijken meer en meer hoe het verder moet wanneer alle volwassenen de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Zullen we ook kinderen en jongeren inenten tegen covid-19?
Voetbalwetenschap van a tot z
Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.
‘Ook vandaag produceren we nog stoffen waar we later spijt zullen van krijgen ’
Hoe ongerust moet je zijn over schadelijke, moeilijk afbreekbare stoffen zoals PFOS? En hebben we ons lesje inmiddels geleerd? ‘Het klinkt logisch om een stof eerst uitvoerig te testen en dan pas op de markt toe te laten. Maar toch gebeurt het niet.’
Scoren na de wissel
Recent werd het toegelaten aantal wissels tijdens een voetbalmatch verhoogd, onder meer in de Jupiler Pro League. Dat laat coaches toe actiever in te grijpen. Maar verandert dat ook echt iets aan de wedstrijddynamiek?
‘Deze mensen worden gezien als onmenselijk, vervloekt of behekst’
Vooroordelen, misvattingen en fysiek geweld: in Afrika worden mensen met albinisme zwaar geconfronteerd met hun aandoening. Onderzoek aan de VUB wijst uit dat veel stigma’s afnemen dankzij een mix van kennis, contact en amusement.
Bijnierhormonen redden levens bij malaria
Wereldwijd sterven jaarlijks 400.000 mensen, vaak kinderen, aan malaria. Kunnen glucocorticoïden, hormonen in de bijnieren, voorkomen dat een milde infectie evolueert en tot de dood leidt? Dat zoekt Leen Vandermosten (KU Leuven) uit.
Zitten er oeroude medicijnen in barnsteen?
Barnsteen kan ons helpen in de strijd tegen resistente bacteriën, zeggen Amerikaanse chemici.
Wat zeggen de wiskundige modellen over de coronamaatregelen?
Sinds de uitbraak van het coronavirus werden we bij momenten overspoeld met versoepelingen en verstrengingen. Waarop zijn die maatregelen gebaseerd? Buikgevoel? Nattevingerwerk? De vrije markt? Pure wiskunde, zo blijkt. Prof. dr. Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen) is wiskundig epidemioloog en lid van de Covid19-expertengroep GEMS en hij gunt ons een blik achter de schermen.
Nieuwe techniek toont schade door long covid
Veel covid-19-patiënten hebben maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis nog steeds last van ademnood. Maar omdat routinematige CT-scans en klinische tests geen afwijkingen laten zien, krijgen ze te horen dat hun longen normaal functioneren. Met een nieuwe methode kan de schade wel vastgesteld worden.
Weg met menstruatie?
Elke maand bloeden is de natuurlijkste zaak van de wereld voor een gezonde jonge vrouw. Toch? Niet dus. Menstruatie is niet alleen pijnlijk of lastig, maar ook … niet noodzakelijk en onnatuurlijk.
Ondanks de vele varianten blijven coronavaccins ons beschermen
De huidige coronavaccins bieden ook bescherming tegen de virusvarianten die tot nu toe geïdentificeerd zijn. Hoe komt dat? En kunnen toekomstige varianten de vaccins wel omzeilen?
Virus drijft kankercel tot suïcide
Een nieuwe technologie stelt het lichaam in staat om medicatie lokaal af te geven waardoor de kankercellen van binnenuit gedood worden.
Genen op kindermaat
Met Billie en zijn genen slagen Stefaan Boonen en Melvin er wonderwel in om complexe materie aan jonge lezers over te brengen.
Intermittent fasting is niet altijd een gezonde manier om af te vallen
“Intermittent fasting” of periodiek vasten is een echte hype. Amerikaanse filmsterren zoals Jennifer Aniston en Vanessa Hudgens zweren erbij, en ook heel wat bekende Vlamingen zijn overtuigd van het dieet en raden het aan om enkele kilo’s kwijt te raken. Maar is vasten om af te vallen wel zo gezond?
Onderzoek naar de langetermijngevolgen van covid-19 gaat van start
Onderzoekers willen langdurige gevolgen van covid-19 in kaart brengen bij alle Schotten die ooit positief testten.
Neen, niet iedereen moet zomaar vitamine D-supplementen innemen
Veel mensen hebben een te lage vitamine D-opname en worden te weinig aan zonlicht blootgesteld. Is het daarom verstandig om supplementen te nemen?
Het beste wapen tegen malaria
Een nieuw vaccin werkt veel doeltreffender dan de bestaande malariamiddelen, blijkt uit recente tests.