Gezondheid
Dyslexie tegengaan met luisterverhalen
Hoorproblemen spelen een belangrijke rol bij dyslexie. Met aangepaste luisterverhalen voor kleuters willen Shauni Van Herck (KU Leuven) en haar collega's hoorproblemen aanpakken in de hoop zo dyslexie bij sommige kinderen te voorkomen.
Voorspelt de eerste babydrol het risico op allergieën?
Het lijkt misschien een ongebruikelijke plek om naar antwoorden te zoeken, maar de inhoud van de eerste luier van een baby kan veel onthullen over de toekomstige gezondheid van een pasgeborene.
Is hardlopen slecht voor de knieën?
Iedereen heeft het weleens gehoord: hardlopen zou roofbouw plegen op de knieën. Hoewel er al verschillende artikels aan werden gewijd, blijven misverstanden bestaan over de impact van lopen.
Naam geeft blaam
Waarom we in de berichtgeving over corona beter niet spreken over de Britse of Zuid-Afrikaanse variant.
Longkankerscreening en rookstopbegeleiding: het een kan niet zonder het ander
Arts en journalist Marleen Finoulst schreef een kritische column over de zin en onzin van longkankerscreening. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening reageert: 'De vraag is niet meer of, hoe en wie er voor longkanker moet gescreend worden, maar wel wanneer we dit geïmplementeerd krijgen.'
Een gereedschapskist tegen virussen
Bio-Ingenieur Emiel Michiels werkt aan een technologie die snel kan worden ingezet tegen nieuwe en opkomende virussen.
Wie is de meest beloftevolle onderzoeker van 2021?
De Eos Pipet bekroont een jonge, beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is. Maak kennis met de vijf laureaten en stem op je favoriete Pipetter voor de publieksprijs.
Waarom leiden sommige coronavaccins tot zeldzame bloedklonters?
Experts zijn naarstig op zoek naar de link tussen zeldzame bloedstolsels en sommige coronavaccins.
Chemotherapie bij borstkanker vaak overbodig
Veel borstkankerpatiënten ouder dan vijftig zien hun overlevingskansen niet dalen als ze geen chemotherapie krijgen.
Hoe je gehoor bewegende geluiden detecteert
Volgt ons auditief systeem op eigen kracht bewegende geluiden? Of anders gesteld: kan ons brein hun snelheid en verschuivende locatie in kaart brengen, zonder de geluidsbron met de ogen te zien?
Online tool helpt proteïnewaarden sneller te analyseren
Proteïnen in ons lichaam kunnen ons vertellen wat er mis is wanneer we ziek zijn. Maar die data verwerken, vergt veel tijd. Met de tool QCquan.net wil bioinformaticus Joris Van Houtven (UHasselt - VITO) dit proces sneller doen verlopen.
Welk coronavaccin is het beste?
AstraZeneca, Pfizer/BioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste? Prof. dr. Corinne Vandermeulen (KU Leuven) is vaccinoloog en helpt enkele vaccinatiemythes de wereld uit.
Kunstmatige longblaasjes uit een 3D-printer
Kunstmatig model uit 3D-printer lijkt steeds meer op echte longblaasjes en kan op grote schaal geproduceerd worden.
Scepsis over screening
Zouden rokers en ex-rokers werkelijk gebaat zijn bij een terugkerende longkankerscreening?
Nieuwe methode om ventilatie te meten
De covid-19-pandemie heeft ons het belang doen inzien om binnen te ventileren. Maar voor het meten van de luchtkwaliteit en het ventilatieniveau in gebouwen is vaak ingewikkelde en dure apparatuur nodig. Met de 'tracer gas test' ontwikkelt Sarah Lima Paralovo (Universiteit Gent - VITO) een eenvoudige methode om ventilatie te meten.
Hoe je geboortegewicht jouw verdere leven beïnvloedt
Baby's met een laag geboortegewicht hebben minder HDL-cholesterol, zo blijkt uit onderzoek van Rossella Alfano (UHasselt) bij 500 pasgeborenen. HDL-cholesterol is algemeen bekend als 'goede' cholesterol en vermindert bij volwassenen het risico op hartaandoeningen.
Parkinsonpatiënten die meer bewegen hebben minder symptomen
Bewegen helpt in elk stadium van de ziekte van Parkinson om de symptomen ervan af te remmen.
Leververvetting: de uitdaging voor de westerse wereld
Wie obees is, loopt een verhoogd risico op niet-alcoholische leververvetting. Indien de ziekte de hele lever aantast, kan enkel een levertransplantatie nog redding brengen. Immunologe Anneleen Remmerie (VIB - UGent) neemt macrofagen onder de loep om een nieuwe behandeling te vinden, zonder de nood aan een nieuwe lever.