Gezondheid
Ook na een corona-infectie blijven twee dosissen van een vaccin (voorlopig) de verstandigste keuze
Van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca heb je twee dosissen nodig. Sommigen vragen zich af of dat nuttig is als je al covid-19 hebt gehad. Omdat je immuunsysteem al geprikkeld werd, zou één vaccindosis kunnen volstaan om voldoende beschermd te zijn. Een tweede prik zou dan overbodig zijn, en kan doorgegeven worden om de vaccinatie sneller te doen verlopen. Klopt die redenering?
Alles over maandstonden
Wat gebeurt er precies in de baarmoeder? Welke menstruatieproducten bestaan er allemaal? Vlogger Jacotte stelt al je vragen over maandstonden aan Liesbeth Gijsel. Zij is hoofdredacteur van Psyche&Brein en werkt aan een podcast over menstruatie.
Smetvrees in tijden van corona
De maatregelen die we het voorbije jaar moesten volgen, vertonen gelijkenissen met de dwanghandelingen van patiënten met smetvrees. Dreigt de crisis nieuwe slachtoffers te maken?
Traanklieren in kweekschaaltje kunnen echt huilen
Nederlandse onderzoekers hebben miniatuurtraankliertjes in het lab gekweekt die daadwerkelijk traanvloeistof kunnen produceren.
Wonden genezen met drop?
Glycyrrhizine, het actieve bestandsdeel uit de wortel van de zoethoutplant, zou wel eens diabetische wonden kunnen helpen genezen. Dat ontdekte Esther Hoste (UGent - VIB), die er hydrogels mee ontwikkelt voor wondbehandeling.
Waarom experimenteren pubers zo graag?
Alcohol, sigaretten, cannabis en andere drugs komen vaak op het pad van jongeren in de puberteit. Waarom experimenteren jongeren graag met deze middelen? Ook sporten kan verslavend zijn, want we streven graag ‘idealen’ na. EOS-stagiair Elias Ysebaert sprak erover met Hanna Peeters van Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en bewegingswetenschapper Martine Thomis (KU Leuven).
Waarom je vingertoppen zo gevoelig zijn
In de misdaadbestrijding zijn ze stilaan bijgehaald en voorbijgestoken door DNA-sporen, maar vingerafdrukken blijken vandaag toch nog steeds een boeiend onderzoeksterrein te bieden. Een nieuwe studie wijst op hun tot nog toe onderschatte rol in wat we voelen, en hoe.
Botscans zonder risico op kanker
MRI-beelden van botstructuren kunnen nauwkeurig worden omgezet naar CT-beelden in 3D, zonder gebruik te maken van röntgenstraling.
Ode aan het vaccin
In een nieuw boek gaan Marleen Finoulst en Wietse Wiels dieper in op terugkerende vragen en mythes over vaccins.
Waarom kweek ik puisten en okselvijvers?
Puistjes zijn misschien wel de meest gevreesde puberteitskwaal, kort gevolgd door okselvijvers. Waar komen beide vandaan en waarom hebben pubers er meer last van? EOS-stagiair Elias Ysebaert praat erover met dermatologe Samira Baharlou van UZ Brussel en bio-ingenieur Chris Callewaert van UGent, ook wel de okseldokter genoemd.
Waarom het AstraZeneca-vaccin je DNA niet kan beschadigen
Het vaccin van Oxford/AstraZeneca brengt een stukje genetisch materiaal van het coronavirus tot in de celkern. Dat stukje draagt de code om de eiwitten van het coronavirus te produceren waartegen we antistoffen aanmaken. In de celkern bevindt zich ook ons eigen genetisch materiaal (DNA). Sommigen vrezen dat het ingebrachte stukje van het coronavirus ons eigen DNA kan aantasten, maar dat klopt niet.
Hoe herken je het verschil tussen hooikoorts en een coronabesmetting?
Voor mensen met hooikoorts breekt een moeilijke tijd aan, want de klachten lijken sterk op die van een coronabesmetting en dat kan veel mensen ongerust maken. Hoe weet je of jij of iemand anders hooikoorts of corona heeft?
Sciensano: 'Veel minder griep dan in vorige jaren'
Het lage aantal griep-infecties is volgens Sciensano wellicht deels te danken aan de maatregelen die we met zijn allen treffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Waarom verandert mijn lichaam tijdens de puberteit? - Podcast Groeipijnen
Op de grens van de kindertijd en volwassenheid liggen een hele reeks veranderingen en obstakels. EOS-stagiair Elias Ysebaert maakte er een vijfdelige podcastreeks over. In deze eerste aflevering: waarom verandert mijn lichaam tijdens de puberteit?
Zeldzame ziekten in de spotlight
Ongeveer vijf procent van de wereldbevolking heeft een zeldzame aandoening. Wanneer is een ziekte zeldzaam en hoe verloopt het onderzoek naar die ziekten? PdH-onderzoeker Anthe Foubert schreef een blog ter gelegenheid van Zeldzame Ziektendag.
Stoppen de coronavaccins virusoverdracht?
Om de pandemie onder controle te krijgen, hebben we vaccins nodig die de verspreiding van het virus tegengaan. Maar in welke mate de vaccins dat doen, is moeilijk te vast te stellen.
Onvervulde wens
Specialist Guy Verhulst brengt de oorzaken en mogelijke oplossingen van vruchtbaarheidsproblemen in beeld.
Zijn coronavaccins veilig voor mensen met een allergie?
Na de toedoening van coronavaccins werden er verschillende ernstige allergische reacties gerapporteerd. Daardoor twijfelen mensen met bekende allergieën of de vaccins wel veilig zijn voor hen. Is hun twijfel terecht?