Gezondheid
Kan een mix van coronavaccins onze immuunrespons een boost geven?
Twee injecties van verschillende coronavaccins toedienen zou de vaccinatiecampagne kunnen versnellen – en zelfs de immuunrespons een extra boost geven.
Drie procent van de vaccins gaat verloren. Hoe kan dat beter?
Ongeveer 3 procent van de vaccins belandt niet bij de burgers omdat ze beschadigd raken, te snel ontdooid worden of niet snel genoeg gebruikt worden.
Wetenschap voor en door vrouwen: een insider story
Vrouwen en wetenschap, is dit in ons huidige maatschappij een goede match? Op basis van onze eigen ervaringen als vrouwelijke onderzoekers, trachten we op deze vraag een antwoord te vinden.
Het besmettingsrisico via oppervlakken is laag. Waarom blijven we ontsmetten?
Op deurklinken en andere oppervlakken kunnen sporen van het coronavirus achterblijven. Toch blijkt die geen belangrijke bron van besmetting.
Effectievere behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, in de maak
Een nieuwe methode waarbij cellen van het immuunsysteem de instructie krijgen om beschadigd weefsel in de darm te helpen herstellen opent de weg voor een effectievere behandeling van inflammatoire darmziekten.
Een pleidooi voor de herwaardering van wetenschapscommunicatie in tijden van crisis
Nog nooit eerder is het belang van wetenschapscommunicatie zo duidelijk gebleken als het voorbije jaar. Ondanks de goedbedoelde overvloed aan informatie lijken veel burgers zich niet meer te kunnen oriënteren in de mist van regels en redeneringen. Hoe kunnen we als onderzoekers leren uit onze fouten en werken naar een samenleving waar de wetenschap het pad naar de waarheid verlicht?
Genetica Hilde Van Esch over heldin Rosalind Franklin, de ontdekster van DNA
Rosalind Franklin (1920 – 1958) maakte de allereerste foto van DNA, de belangrijkste bouwsteen van het leven. Ze kreeg daarvoor aanvankelijk weinig erkenning. Mannelijke collega’s noemden haar zelfs een feministische tang en ze pikten haar bevindingen. Klinisch geneticus Hilde Van Esch (KU en UZ Leuven) praat in onze podcast over Franklin en de impact die ze had op de geneeskunde.
Kankerexperte Tessa Kerre over heldinnen Marie Curie en Jane Davis
Hematoloog Tessa Kerre (UZ Gent) heeft twee wetenschapsheldinnen: Marie Curie, de grootste aller tijden, en Jane Davis, die aantoont dat lezen helend werkt. Ze vertelt in onze podcast over beide vrouwen, maar ook over haar eigen onderzoek naar immunotherapie, een veelbelovende, nieuwe kankerbehandeling.
Celtransplantaties om blindheid te genezen: realiteit of toekomstmuziek?
Cellen uit het oog van een overleden persoon konden succesvol getransplanteerd worden in de ogen van apen.
Borstkanker voor het eerst meest vastgestelde kanker
Voor het eerst is longkanker wereldwijd niet meer de meest gediagnosticeerde vorm van kanker. Dat is sinds vorig jaar borstkanker bij vrouwen.
Britse virusvariant wordt beter in het verschalken van onze afweer
De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het Sars-CoV-2-virus beschikken over een mutatie die het voor ons immuunsysteem lastiger maakt om het virus te neutraliseren. Nu duiken ook gevallen van de besmettelijkere Britse variant met dezelfde mutatie op. ‘Dit is een aanwinst voor het virus.’
Mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gevaccineerd worden met de huidige coronavaccins?
Zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven, zijn extra bezorgd over covid-19. Die groep vrouwen niet vaccineren uit voorzorg is moeilijk houdbaar in deze coronacrisis. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad, op basis van alle wetenschappelijke kennis op dit ogenblik, een meer gedetailleerd advies uitgewerkt.
Vitamines en mineralen zijn geen wondermiddelen tegen covid-19
Welke invloed heeft ons voedingspatroon op onze vatbaarheid en weerbaarheid tegen het coronavirus?
Zeg niet zomaar ‘vetbolletjes’ tegen ingenieuze nanomedicijnen die het mRNA-vaccin in onze cellen afleveren
Opdat mRNA-vaccins ons zouden beschermen tegen infecties, moeten de mRNA-moleculen in de juiste lichaamscellen worden afgeleverd om een immuunrespons op te wekken. Dat is een pak moeilijker dan het lijkt. Maar ook veel minder gevaarlijk dan sommigen vrezen.
Vijf redenen waarom RNA-vaccins ons DNA niet veranderen
Het antwoord is nee. De Pfizer/BioNTech- en Modernavaccins tegen het coronavirus, die gebaseerd zijn op RNA-technologie, kunnen ons DNA niet veranderen. Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel legt uit waarom dat onmogelijk is.
Moderna-vaccin neutraliseert Britse en Zuid-Afrikaanse variant in het lab
Farmabedrijf Moderna meldt dat zijn vaccin de Britse variant van het coronavirus in bloedstalen even goed neutraliseert als het ‘gewone’ virus. Bij de Zuid-Afrikaanse variant lukt het ook, maar zes keer minder goed. Dat is niet hetzelfde als bewezen bescherming in patiënten, maar wel hoopgevend.
Long covid: wie loopt risico?
Sommige mensen die het coronavirus opliepen, hebben aanhoudende klachten na hun infectie. Wie loopt het meeste risico op long covid?
Coronavaccins maken vrouwen niet onvruchtbaar
Het gerucht circuleert dat de beschikbare coronavaccins de vruchtbaarheid van vrouwen aantasten. De verklaring zou liggen in gelijkenissen tussen de uitsteekseltjes van coronavirussen en een eiwit dat een rol speelt bij het ontstaan van de moederkoek tijdens de zwangerschap. Die overeenkomst is echter te klein om reacties te veroorzaken.