Gezondheid
Zuid-Afrikaanse virusvariant verschalkt afweer
Antilichamen van ex-Covid-19-patiënten krijgen weinig grip op de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat zou kunnen betekenen dat je na een eerste besmetting met SARS-CoV-2 een tweede keer besmet kan raken met zo’n variant. De impact op de effectiviteit van vaccins is nog onduidelijk.
Moleculair onderzoek geeft meer inzicht in het herstel van de huid
Terwijl de lucht steeds droger wordt en de temperatuur daalt, is de jaarlijkse strijd tegen een schrale huid officieel begonnen. Een onderzoek van de Northwestern University heeft nieuw bewijs gevonden over de mechanismen die huidherstel en -vernieuwing regelen.
Een jaar COVID-19: wat leerden we, en wat moeten we nog leren?
Een jaar geleden schreef ik een artikel over een mysterieuze uitbraak van pneumonie in de Chinese stad Wuhan. Die uitbraak bleek het begin van de COVID-19 pandemie.
Virus als vriend
Jaarlijks sterven in België bijna duizend patiënten aan infecties met bacteriën die niet meer reageren op antibiotica. Een nieuwe oplossing voor die antibioticaresistente ziekmakers komt uit onverwachte hoek.
Elke patiënt zijn portie
Hoeveel voeding heeft een ernstig zieke patiënt op intensieve zorg nodig? Gangbare berekeningen slaan de bal vaak mis, met meer infecties en complicaties als gevolg. Een verfijnd meettoestel moet een oplossing op maat bieden, ook voor coronapatiënten.
Voorkomt het Pfizer vaccin virusoverdracht? Daar is nog geen bewijs voor
Een Israëlische studie zou aantonen dat het Pfizer-vaccin de overdracht van SARS-CoV-2 zou voorkomen. ‘Te kort door de bocht’, zegt vaccinoloog Isabel Leroux-Roels (UZ Gent).
Hoe Elvis Amerikanen het poliovaccin deed aanvaarden
Campagnes om gedrag te veranderen zijn gebaseerd op drie factoren: sociale invloed, sociale normen en levensechte voorbeelden.
Nieuwe inzichten in het wat en hoe van 'feeling blue' door stress en verstoorde darmbacteriën
Een ‘depressieve’ darmflora levert minder bouwstenen voor de productie van stoffen die essentieel zijn voor ons mentaal welzijn.
Is de oorzaak van fibromyalgie eindelijk ontrafeld?
Onderzoekers van de UGent vinden een nieuwe verklaring voor het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie en banen de weg voor nieuwe behandelingen.
Wat leert het lezen van het coronavirusgenoom ons?
Het aantal positieve covid-19-stalen waarvan het genoom in kaart wordt gebracht neemt toe. Dat leert ons niet alleen iets over de verspreiding van besmettelijkere virusvarianten. Het helpt ook de reactie van het virus op behandelingen en de vaccins op te volgen. ‘Als meer mensen gevaccineerd worden, stijgt de druk voor het virus om te muteren.’
'Vaccins zijn altijd de kop van Jut geweest'
Vaccinatietwijfel wegnemen betekent ook het vertrouwen in overheid, artsen en wetenschap herstellen. Pas daarna is het zinvol om uit te leggen hoe een vaccin werkt, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.
Covid-19: wat zijn sneltests?
Zowel de federale als de Vlaamse overheid kochten miljoenen sneltests aan. Die worden momenteel ingezet in scholen, triageposten, huisartsenpraktijken en de zorgsector. Met de sneltests kunnen we kostbare tijd winnen. Maar zijn ze betrouwbaar en voor wie kunnen we ze gebruiken?
Biologisch mechanisme dat prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt ontrafeld
De bevindingen maken de baan vrij voor een efficiëntere behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties.
‘Dit moet ons voorbereiden op ziekte X’
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) maakt deel uit van het team dat in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie reconstrueert hoe de pandemie is begonnen. ‘Wellicht zullen we jaren moeten wachten op antwoorden.’
Wanneer is iemand met covid-19 het meest besmettelijk?
Dat het SARS-Cov-2-virus besmettelijk is, weten we ondertussen helaas. En dat je waarschijnlijk besmettelijk bent als je (nog) geen symptomen hebt, is een ander lastig punt. Maar wanneer is iemand nu het meest besmettelijk?
Hoe werken de coronavaccins? Bijna één op twee artsen weet het niet
Uit een bevraging bij 1000 artsen door artsenvereniging Medische Wereld blijkt dat ruim 90 procent zich tegen Covid-19 zou laten vaccineren. Maar bijna één op twee weet niet hoe de vaccins werken. ‘Alarmerend, als je weet dat deze artsen de vaccins moeten toedienen en toelichten aan hun patiënten.’
Geeft een vitamine-infuus een energieboost?
Op Instagram beschreef radiopresentatrice Siska Schoeters hoe ze helemaal opkikkerde na een vitamine-infuus. Dergelijke vitamine-infusen worden steeds populairder, maar geven ze echt een ‘energieboost’?
De besmettelijke periode van covid-19 inkorten kan miljoenen gevallen voorkomen
De meeste berichten over vaccins en medicijnen tegen covid-19 gaan over het voorkomen of genezen van de infectie. Maar vaccins en medicijnen kunnen ook subtielere effecten hebben zoals de tijd verkorten dat iemand besmettelijk is.