Gezondheid
Geruststellende daling of stilte voor de derde golf?
Terwijl de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames blijven dalen, groeit de bezorgdheid om de besmettelijkere, ‘Britse’ variant B.1.1.7 van het nieuwe coronavirus. Die kan tot een snelle stijging van het aantal besmettingen leiden. De vraag is hoe wijdverspreid de nieuwe virusvariant hier al is.
Waarom moeten gevaccineerde personen de coronamaatregelen blijven volgen?
Mensen die het coronavaccin gekregen hebben, moeten een mondmasker blijven dragen, de afstandsregels respecteren, regelmatig de handig grondig wassen en ze kunnen ook niet zomaar met vrienden of familie afspreken. Dat roept vragen op.
Waarom worden bewoners van woonzorgcentra eerst gevaccineerd?
Op 28 december wordt in België het eerste coronavaccin toegediend. De eer gaat naar het woonzorgcentrum in Puurs, waar Pfizer gevestigd is. Dat bewoners van woonzorgcentra als eersten gevaccineerd worden, doet bij sommigen vragen rijzen. Waarom heeft de overheid die keuze gemaakt?
Kunnen speurhonden het coronavirus ruiken? Dit zegt de wetenschap
Een hondenneus zou het makkelijker maken om in luchthavens en op festivals mensen die besmet zijn met het coronavirus op te sporen. Klopt dat?
Wat kan je doen bij reuk- en smaakverlies door een corona-infectie?
Een vaak gehoorde klacht van covid-19-patiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten tijdens de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken.
Hoe veilig zijn ze? Kunnen ze ons DNA wijzigen? Enkele vragen over coronavaccins beantwoord
Veel mensen zitten nog met vragen over de coronavaccins. We zetten enkele bezorgdheden op een rijtje.
Hoe robuust is ons “volwassen” gangpatroon?
Na onze kindertijd ontwikkelen we een gangpatroon dat bestand is tegen verstoringen. Een gezonde jongvolwassene kan zonder al te veel problemen, en zonder te vallen, een ijzig voetpad in slechte staat bewandelen. Voor een 80-jarige gezonde persoon wordt dit al een pak uitdagender.
‘De farma-industrie geeft ons niet wat we nodig hebben’
Ja, het is een hele krachttoer dat er nauwelijks een jaar na de ontdekking van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 vaccins op tafel liggen. Maar Els Torreele (VUB en UCL) plaatst ook enkele kanttekeningen bij de vaccinvreugde. ‘Hopelijk kunnen we dit keer medische apartheid wel vermijden.’
Wat traplopen vertelt over de gezondheid van je hart
Slaag je erin vier trappen van gemiddeld 15 treden te beklimmen in minder dan een minuut? Of doe je daar langer dan anderhalve minuut over? In het eerste scenario zit het wel goed met je hart, in het tweede kan je beter een arts raadplegen.
Snelgroeiende levers uit het lab
Het combineren van synthetische biologie en een algoritme voor machine learning maakt het mogelijk om versneld menselijke mini-levertjes te creëren.
Dansen als therapie tegen vermoeidheid bij multiple sclerose
Dansen blijkt niet alleen erg leuk te zijn, het blijkt ook een goede therapie voor Multiple Sclerose (MS)-gerelateerde vermoeidheid. Dit onderzocht Dr. Fanny van Geel, kinesitherapeute, tijdens haar doctoraat aan de UHasselt, in samenwerking met Move To Sport.
Hoe worden coronavaccins geproduceerd?
Vlogger Jacotte spreekt met Eline Dekeyster van Janssen Vaccines, een van de farmabedrijven die werken aan een coronavaccin. Zij legt uit hoe een vaccin precies gemaakt en getest wordt.
Hoe werkt een RNA-vaccin?
“Traditionele” vaccins bevatten dode virussen of stukjes viruseiwit. Die trainen ons immuunsysteem. De coronavaccins van o.a. Pfizer en Moderna zijn RNA-vaccins en werken anders.
Is zeventig echt het nieuwe zestig?
We verouderen beter dan vroeger op verschillende vlakken, maar niet over de hele lijn.
Hoe computersimulaties de weg naar tumoren plaveien
Alsof een kankermedicijn ontwikkelen nog niet moeilijk genoeg is, moet je vervolgens dat medicijn nog met succes tot bij de tumor zien te krijgen. Biomedisch ingenieur Tim Bomberna (UGent) legt uit hoe computersimulaties ons de weg wijzen.
Waarom wordt de coronavaccinatie niet verplicht?
Minstens zeventig procent van de bevolking moet gevaccineerd raken tegen covid-19. Een verplichting lijkt misschien de kortste weg daar naartoe, maar is momenteel niet aan de orde. Hoe komt dat?
Hoe vochtiger de lucht, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting?
Als de lucht vochtiger is, vallen speekseldruppels sneller op de grond en geraakt het virus minder ver. Daardoor zou de kans op een besmetting met het coronavirus verminderen. Klopt dat?
Vaccins tegen covid-19 zijn erg effectief. Maar wat betekent dat precies?
De klinische studies naar covidvaccins zijn niet ontworpen om aan te tonen dat de vaccins beschermen tegen de ernstigste vormen van covid-19. Hoe erg is dat?