Gezondheid
‘De kans is groot dat een enkele dosis van ons vaccin levenslang bescherming biedt tegen SARS-CoV-2’
Vandaag publiceert de onderzoeksgroep van viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) de eerste resultaten van het onderzoek naar hun vaccin in Nature. Hoewel het vaccin ten vroegste in 2022 klaar zal zijn, heeft het een aantal grote voordelen op de kandidaatvaccins die al in de loop van volgend jaar op de markt komen.
Wespengif als wapen tegen bacteriën
We zijn wespen doorgaans liever kwijt dan rijk - zeker als ze dreigend rond je oren hangen te zoemen - maar misschien moeten we onze mening toch dringend herzien. Een team van Braziliaanse en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelde immers een nieuw soort antibioticum uit het gif van, jawel, een wesp!
Brengt de snelheid waarmee coronavaccins ontwikkeld worden de veiligheid ervan in gevaar?
Normaal gezien duurt het enkele jaren vooraleer een nieuw vaccin ontwikkeld is. Dat maakt sommige mensen, waaronder artsen, ongerust over de veiligheid van de nieuwe coronavaccins. Is het allemaal niet te snel gegaan?
Veilig sporten na corona
Een besmetting met SARS-CoV-2 kan hartschade veroorzaken, zelfs als je geen andere symptomen hebt. Daarom kan het gevaarlijk zijn om na een covid-19-besmetting weer te gaan sporten. Om het risico op een hartspierontsteking te verkleinen, kunnen sporters terecht op sportkeuring.be voor advies.
Wie verdient de Eos-scriptieprijs? Stem mee!
Ziekenhuisbacteriën in de gootsteen, kernfusiereactors en kaaskroketten, een semi-autonome landbouwrobot, de bevries- en vluchtreactie van muizen en bio-ethanol uit de niet-eetbare delen van landbouwgewassen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Herbekijk de uitreiking van de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie 2020
In dit ongewone jaar werd de uitreiking al twee keer uitgesteld. Tijdens de Dag van de Wetenschap was het feestelijke moment eindelijk daar. De overhandiging gebeurde virtueel.
Hoe covid-19-patiënten hun reuk- en smaakzin verliezen
Wat veroorzaakt reuk- en smaakverlies bij een covid-19-besmetting? Onderzoek op moleculair niveau probeert het vervelende en veelvoorkomende symptoom te verklaren.
Herbesmettingen: hoe snel verdwijnt de immuniteit tegen covid-19?
Herinfecties zijn voorlopig nog vrij zeldzaam, al blijven ze wel toenemen. Ze lijken erop te wijzen dat de immuniteit tegen covid-19 soms zwak is en vrij snel kan verdwijnen. Wat betekent dat voor de beschermingsduur van toekomstige vaccins?
Vermindert covid-19 de mannelijke vruchtbaarheid?
Een corona-infectie doormaken kan een grote impact hebben op de kwaliteit van sperma en dus op de vruchtbaarheid. Mannen met een kinderwens kunnen die beter even on hold zetten. Dat onheilspellend bericht kreeg veel aandacht in de media. Klopt die boodschap?
Zijn er diverse beloftevolle coronavaccins in aantocht?
Na de hoera-berichten van het farmaceutisch bedrijf Pfizer over het eerste coronavaccin volgden berichten over twee andere beloftevolle coronavaccins. Een daarvan belooft zelfs 95% werkzaamheid, zo zouden tussentijdse resultaten aantonen. Gaan we met deze vaccins het coronavirus overwinnen?
Kunstenaars Robbert&Frank ontwerpen Eos Pipet Award
Moleculair bioloog Antonella Fioravanti (juryprijs) en psycholoog Jasper Van Assche (publieksprijs) zijn de winnaars van de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie 2020. Afgelopen weekend ontvingen ze hun award, een prachtig kunstwerk van collectief Robbert&Frank.
Maak kennis met de vijf laureaten van de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie
Corona zorgde voor heel wat vertraging, maar op de Dag van de Wetenschap konden we eindelijk onze Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie uitreiken. Hier ontdek je wat de vijf laureaten hebben gepresteerd.
Covid-19 is goede reclame voor de wetenschap
In de coronacrisis maken ‘de wetenschap’ en de wetenschappers een goede beurt. Het succes van de virologen straalt ook af op hun collega’s in andere domeinen. Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer, een jaarlijkse enquête die peilt naar het vertrouwen en de interesse in wetenschap.
Circuleerde het coronavirus vooral in horeca en fitnesszaken?
Cafés, restaurants en fitnesszalen zijn ideale besmettingshaarden voor het coronavirus. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is verschenen. Volgens experten in ons land was het dan ook een goede beslissing om de cafés en restaurants weer te sluiten.
Ook Moderna-vaccin zeer doeltreffend tegen covid-19
Volgens het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna Therapeutics is de doeltreffendheid van het vaccin 94,5%.
Hoeveel levens kan jij redden?
De Maakbare Mens lanceert deze week een campagne op sociale media om orgaandonatie in een positief daglicht te stellen en vragen van mensen te beantwoorden. Ook willen de initiatiefnemers mensen ertoe aanzetten zich te laten registreren of zich kenbaar te maken als orgaandonor. Wij zetten een aantal interessante weetjes over orgaandonatie op een rij.
Covid-19 of de griep: wat is het dodelijkst?
2020. Het jaar dat we allemaal voor een virus in lockdown gingen, mondmaskers begonnen te dragen en onze vrienden minder zagen. Waarom doen we dit wel bij covid en niet jaarlijks bij de griep? Is corona echt zo'n uitzonderlijk dodelijk virus als we het vergelijken met andere virussen? Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt) legt het uit.
Eigen kweek: de toekomst van regeneratieve geneeskunde
53 jaar geleden vond de eerste menselijke harttransplantatie plaats. Het grootste probleem vandaag is dat er een chronisch tekort aan donoren is, waardoor de wachtlijsten enorm lang kunnen oplopen. Kan het kweken van hartweefsel in het labo een oplossing bieden?