Gezondheid
Friend or Foe? Virtual Reality binnen de revalidatie na een beroerte
Het onderzoek naar het gebruik van Virtual Reality (VR) binnen de revalidatie is de laatste jaren sterk aan een opmars bezig. Waarvoor kan VR binnen de revalidatie gebruikt worden? En heeft dit naast voordelen, ook nadelen?
Pasgeborenen beschermen door de mama te vaccineren
Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen kinderziektes zoals kinkhoest, wordt het immuunsysteem van hun kind, zelfs als dat prematuur geboren wordt, geboost. Dat blijkt uit het onderzoek van Marjolein Orije (UAntwerpen).
‘Hoopgevend’ maar nog grote vragen
Het Pfizer-vaccin tegen covid-19 lijkt voor negentig procent effectief. Maar belangrijke vragen over de aard en duur van de bescherming blijven nog onbeantwoord.
Wat doet covid-19 met ons zenuwstelsel?
Neurologische symptomen bij covid-19 kunnen verschillende oorzaken hebben. Kan het virus überhaupt tot onze zenuwcellen doordringen?
Pijn bij kinderen blijft onderbehandeld
Acute en chronische pijn bij kinderen blijft dikwijls onontdekt of wordt geminimaliseerd.
‘De onenigheid tussen experts hangt vooral af van hoe je expert definieert’
Sinds de coronacrisis viert de wetenschapscommunicatie hoogtij: nog nooit kwamen zoveel experts aan bod in duidingsprogramma’s, talkshows en panelgesprekken. Dit jaar loofden de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie de Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie uit aan de bekendste onder hen. Marc Van Ranst: ‘Ik verbaas me erover hoezeer de virologische geletterdheid onder de bevolking is toegenomen.’
Kunnen kankerbehandelingen zomaar worden uitgesteld?
Naarmate het aantal covidpatiënten toeneemt, moeten ziekenhuizen een aantal bedden vrijhouden om hen te kunnen opnemen. Daarvoor moeten ze andere behandelingen uitstellen, ook kankerbehandelingen. Maar kan dat zomaar?
Organen uit de fabriek
Tegen 2050 zullen we defecte organen in ons lichaam vervangen door in het lab gekweekte weefsels. ‘Organoïden produceren wordt een industrieel proces als een ander.’
Er komt een golf van het post-intensive care-syndroom op ons af
Meer dan de helft van de patiënten die met covid of met een ander ernstig probleem op de intensieve zorgafdeling heeft gelegen, kampt achteraf met fysieke, psychische en cognitieve problemen.
De vloek van superverspreiding
Het coronavirus zou weleens permanent kunnen rondwaren als gevolg van superspreading events.
Weinig maatregelen, grote gevolgen
Vroeg ingrijpen is de beste manier om zowel de nadelige effecten van de coronamaatregelen als die van de epidemie zelf te beperken. Hoe zit dat? Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers legt het principe van exponentiële groei nog eens uit aan de hand van een inspirational quote.
‘Elke patiënt wordt uniek, en elke behandeling complex’
Data mining, machine learning, digital twins. Het zijn mooie woorden, maar wat betekenen ze concreet voor patiënten? Stappen we een wereld binnen waarin we van kop tot teen worden gemonitord en geanalyseerd? Experts Johan Decruyenaere (UZ Gent) en Peter Peumans (imec) aanschouwen de evoluties, trends én uitdagingen in de gezondheidszorg.
Marc Van Ranst beste wetenschapscommunicator
Met de prijs wordt hij beloond voor zijn inspanningen om onder soms uitdagende omstandigheden helder te communiceren over het vakgebied waarin hij als een uitmuntend onderzoeker bekend staat.
Meer toernooien, langdurige blessures
Door de coronapandemie zijn grote voetbaltoernooien en -competities door elkaar gehusseld. Het gevolg: non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers.
Online onzin
Behoorlijk wat gezondheidsadviezen die je op het web vindt, zijn fout. In Dokter Google helpt het team van Gezondheid en Wetenschap de lezer navigeren tussen quatsch en kwaliteit.
Moet je je laten testen op covid-19 als je verkouden bent?
Elk najaar worden huisartsen geconfronteerd met een toename van virale infecties. De komende maanden zullen veel mensen een verkoudheid krijgen. Het onderscheid tussen een gewone verkoudheid en covid-19 is echter niet altijd duidelijk. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je je laten testen?
De mondmaskerdiscussie: de feiten
Mondmaskers redden levens tijdens deze coronapandemie, dat is voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Toch blijft de discussie voortduren. Hebben we dan nog meer bewijs nodig?
Voortgestuwd door vragen
Er woedt momenteel een wereldwijde zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus SARS-CoV-2. Daar gaan heel wat vragen mee gepaard.