Gezondheid
Waarom de mug veruit het dodelijkste dier ter wereld is
De mug is verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen overlijdens per jaar. Vooral in tropische streken, dat klopt, maar in een kleiner en warmer wordende wereld komen de gevaarlijkste muggen steeds dichter bij ons bed. Muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit wat we daaraan kunnen doen.
Hoeveel mensen hebben blijvende klachten na een corona-infectie?
Uit diverse bevragingen van personen die covid-19 hebben doorgemaakt, blijkt dat een grote groep maandenlang blijft kampen met vermoeidheid, hoest en andere ongemakken. De cijfers variëren van 35 tot 95%. Hoe zit dat?
Meer mensen sterven door ernstig overgewicht dan door het coronavirus
Het afgelopen jaar stierven meer mensen door ernstig overgewicht dan door het coronavirus. Preventieve maatregelen dringen zich op, vooral voor jongeren en adolescenten, om deze pandemie af te remmen.
Nobelprijs Chemie voor ‘genetische schaar’
De Nobelprijs Chemie 2020 gaat naar Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.
Hoe werkt CRISPR-Cas? We vroegen het aan de bedenkster
Crispr-Cas9 ontketende een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag. Bedenkster Emmanuelle Charpentier vertelt ons waarom de technologie zo snel door de wetenschappelijke wereld werd omarmd.
Blindheid oplossen met zetmeel
Wereldwijd is er naar schatting maar één hoornvlies beschikbaar voor 70 mensen met hoornvliesblindheid. Daarom werken wij aan een kunstmatig hoornvlies. Een van de essentiële bouwstenen van dit weefsel hebben we gevonden in aardappelzetmeel.
Vlaamse PhD Cup 2020 gaat naar Bert Van den Bogerd
Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2020. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om het zicht van mensen met een hoornvliesaandoening te herstellen. Met een heldere pitch over zijn complexe onderzoek won hij zowel de publieks- als de juryprijs.
De Nobelprijs geneeskunde van 2020 gaat naar de ontdekkers van het hepatitis C-virus
De Nobelprijs geneeskunde wordt dit jaar toegekend aan Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles M. Rice. Deze drie wetenschappers deden baanbrekende ontdekkingen die leidden tot de identificatie van het hepatitis C-virus en leverden op die manier een beslissende bijdrage aan de strijd tegen door bloed overgedragen leverontsteking of hepatitis.
Snel genezen na milde corona-infectie?
Meer dan de helft van de patiënten blijft maanden na een milde besmetting met het coronavirus met zes of meer klachten kampen.
Worden steeds meer jonge mensen slachtoffer van ernstige covid-19?
Hoe ernstig ziek iemand wordt na een besmetting, bleek tijdens de eerste golf van de coronapandemie voor een belangrijk deel samen te hangen met de leeftijd. Nu kampen steeds meer jongeren met serieuze gezondheidsproblemen door het virus.
Eerste bionische oog getest bij mensen
Australische onderzoekers hebben een instrument ontwikkeld dat op termijn blinde mensen weer kan laten zien. Na een ontwikkelingsfase van tien jaar wordt het apparaat nu bij mensen getest.
Verhoogt het griepvaccin het risico op een corona-infectie?
Terwijl experts hameren op het belang van de jaarlijkse griepprik, wordt er op een aantal antivaxx-websites een studie aangehaald waaruit zou blijken dat het griepvaccin je risico op een corona-infectie met 36% verhoogt. Hoe zit dat?
‘We verwachten dat vrouwen alle symptomen van de menopauze maar aanvaarden. Waarom eigenlijk?’
Over hormonen circuleren gigantisch veel opinies en misvattingen, die patiënten vaak ten onrechte schrik aanjagen. In zijn nieuwe boek maakt endocrinoloog Guy T’Sjoen (UZ Gent) komaf met misleidende informatie.
Flemings antibiotica onder de loep
Het genoom van Alexander Flemings originele penicilline kan perspectieven bieden op nieuwe oplossingen voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica.
Een hartaanval in miniatuur
Amerikaanse wetenschappers hebben mini-hartjes gekweekt uit stamcellen. De orgaantjes zullen gebruikt worden om onderzoek te doen naar hartaanvallen.
Verkoudheidsvirus voorkomt infectie met griepvirus
Een doodnormale verkoudheid kan ervoor zorgen dat je niet geïnfecteerd raakt met het ernstigere griepvirus.
Dit zijn de acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup 2020
Op woensdag 23 september vond in de Marconi-studio op de VRT de halve finale van de Vlaamse PhD Cup plaats. Acht onderzoekers sleepten een felbegeerd finaleticket in de wacht. Zij doen op 6 oktober in Het Depot in Leuven een gooi naar de PhD Cup 2020.
Eindelijk… de “Crohn-getuige”
Welk medicijn werkt voor mij? Dat is voor mensen met een chronische darmontsteking een hele zoektocht. Dankzij een bloed- en darmweefseltest komt een behandeling op maat opnieuw een stap dichterbij.