Hans Plets
Hans Plets studeerde fysica, sterrenkunde, filosofie en bedrijfskunde aan de KULeuven.
Na een periode van onderzoek in astrofysica, meteorologie & klimaat, geofysica en luchtvaart, gaat zijn belangstelling nu vooral uit naar wetenschapscommunicatie.
hansplets@gmail.com
Meest behandelde onderwerpen:
Geen fosfine in de atmosfeer van Venus
Schuilt er leven in de atmosfeer van onze helse buurplaneet Venus? De ontdekking van fosfine, wereldkundig gemaakt op 14 september 2020, liet ons geloven van wel. Ten onrechte, zo stelt een nieuw onderzoek. Het vermeende fosfinesignaal is in werkelijkheid afkomstig van zwaveldioxide.
Vanavond verbroederen Jupiter en Saturnus
Op 21 december, vlak na zonsondergang – afhankelijk van waar u woont tussen 16u33 en 16u45 – valt in het zuidwesten een uiterst zeldzaam verschijnsel waar te nemen aan de hemel. Voor het eerst sinds 1226 zien we Saturnus en Jupiter versmelten tot een dubbelplaneet. Althans voor zover het weer een beetje meezit.
Japanners brengen materiaal van asteroïde naar de aarde
Onderzoekers hopen er meer uit te leren over de asteroïde, maar uiteindelijk vooral over de oorsprong van water en leven op aarde.
Chinees ruimtetuig Chang’e 5 zet maanlanding in
Precies een week na de lancering heeft het onbemande Chinese ruimtetuig Chang’e 5 zijn maanlander ontkoppeld. Binnenkort zet die module voet aan de grond en kan hij beginnen te boren in de bodem.
Internationaal ruimtestation blaast twintig kaarsjes uit
Het internationaal ruimtestation International Space Station (ISS) is op 2 november twintig jaar bemand. Wat heeft het bereikt en hoe ziet de toekomst eruit?
Kan je Planeet Aarde ontdekken vanuit de ruimte?
Het onderzoek naar exoplaneten vertrekt steevast vanuit ons aardse standpunt. Sterrenkundigen Kaltenegger en Pepper wisselen van perspectief. Ze zoeken naar dichtbijstaande sterren van waaruit je met onze opsporingstechnieken de aarde zou kunnen ontdekken.
Nobelprijs voor Natuurkunde voor onderzoek naar zwarte gaten
De Brit Roger Penrose, de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez mogen zich voortaan winnaars van de Nobelprijs voor Natuurkunde noemen. De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekroonde het drietal dinsdagmiddag voor hun baanbrekende bijdragen aan het onderzoek naar zwarte gaten.
Zo komen planetaire nevels aan hun betoverende vormen
Planetaire nevels kunnen allerlei kleuren en vormen aannemen. Waarom de ene de gedaante van een schijf aanneemt, de andere spiraalvormig oogt en nog een andere bipolair, bleef tot dusver grotendeels onverklaard. Tot nu.
Drievoudig stersysteem trekt planeetvormende schijf krom
Jarenlange observaties tonen het verwoestend effect van een meervoudig stersysteem op de planeetvormende schijf eromheen. Onderzoek naar het stersysteem GW Orionis levert aanwijzingen op voor een nieuwe populatie van exoplaneten.