Hans Plets
Hans Plets studeerde fysica, sterrenkunde, filosofie en bedrijfskunde aan de KULeuven.
Na een periode van onderzoek in astrofysica, meteorologie & klimaat, geofysica en luchtvaart, gaat zijn belangstelling nu vooral uit naar wetenschapscommunicatie.
hansplets@gmail.com
Meest behandelde onderwerpen:
Deze ster is de nieuwe snelheidsduivel van de Melkweg
Opgezweept door een kolossaal zwart gat, racen sterren om het hardst rond het centrum van de Melkweg. De nieuwe snelheidskampioen luistert naar de naam S4714 en haalt een topsnelheid van 24.000 km per seconde. Dat is 8% van de lichtsnelheid.
Ongrijpbaar licht ‘temmen’, Brusselse wetenschappers lukte het
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en Harvard University zijn er voor het eerst in geslaagd om nabije-veld licht, dat is licht dat aan oppervlakten blijft kleven, vorm te geven.
Dit is de eerste foto van een zonachtige ster met planeten
Voor het eerst hebben sterrenkundigen een rechtstreeks beeld kunnen maken van een planetensysteem rond een ster die ongeveer dezelfde massa heeft als de zon.
Is tijd niet continu, maar korrelig?
Wat is tijd? Die vraag is hetzelfde lot beschoren als zo veel filosofische vragen: de wetenschap heeft er intussen gretig beslag op gelegd. Natuurkundigen onderzoeken onder meer de structuur ervan: verloopt tijd continu of vertoont ze een korrelige structuur? In het laatste geval bedraagt een tijdkorrel volgens Amerikaanse theoretische fysici hooguit 10-33 seconden.
CERN wil een nieuwe megaversneller bouwen
Op 19 juni verleende de Raad van CERN unaniem haar goedkeuring aan de update van de Europese Strategie voor deeltjesfysica. Blikvanger in dit strategisch plan is de bouw van een heuse “higgsfabriek”, een superdeeltjesversneller van honderd kilometer lang die de huidige Large Hadron Collider (LHC) op termijn moet vervangen. Prijskaartje: 21 miljard euro.
Kosmische ‘zaklamp’ spoort raadselachtige materie op
Zowat de helft van de zichtbare (‘baryonische’) materie onttrekt zich aan onze waarnemingen. Maar nu lijkt het ‘probleem van de verborgen baryonen’ opgelost. Met dank aan mysterieuze heldere, korte radioflitsen. En aan pientere astronomen die deze flitsen als kosmische zaklantaarn gebruikten.
Amerika herontdekt de ruimte met Crew Dragon-vlucht
Al wekenlang keek het ruimtevaartwereldje reikhalzend uit naar woensdagavond. Dan zou SpaceX, in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, voor het eerst een bemande ruimtevlucht lanceren. De lancering werd vanwege slechte weersomstandigheden op het laatste moment uitgesteld naar zaterdag.
Nieuwe theorie verklaart raadselachtig ruimteobject ‘Oumuamua
Nee, het is geen ruimteschip van aliens, zoals de befaamde sterrenkundige Avi Loeb eerder opperde.
Weten we eindelijk hoe snel het heelal uitdijt?
Kosmologen breken zich al een tijdje het hoofd over de vraag hoe snel het heelal uitdijt. Verschillende meetmethodes leveren verschillende resultaten op. De Zwitserse fysicus Lucas Lombriser denkt dat hij de oplossing gevonden heeft.