Hans Plets
Hans Plets studeerde fysica, sterrenkunde, filosofie en bedrijfskunde aan de KULeuven.
Na een periode van onderzoek in astrofysica, meteorologie & klimaat, geofysica en luchtvaart, gaat zijn belangstelling nu vooral uit naar wetenschapscommunicatie.
hansplets@gmail.com
Meest behandelde onderwerpen:
‘We dachten eerst dat het signaal een grap was’
De waarneming van zwaartekrachtgolven was voor Kip Thorne de bekroning van een zoektocht die zowat vijftig jaar in beslag nam. ‘De jongere versie van mezelf zou vandaag wellicht niet in dit soort onderzoek terechtkomen.’
Nobelprijs voor Fysica voor toegang tot de wereld van elektronen
De prijs gaat naar Pierre Agostini, Fenec Krausz en Anne L’Huillier. Ze verdienen de hoogste onderscheiding in de fysica voor het genereren van ‘lichtflitsen die kort genoeg zijn om momentopnamen te maken van de extreem snelle bewegingen van elektronen’.
Netwerk van ruimteklokken maakt achtergrondkoor van zwaartekrachtgolven hoorbaar
Voor het eerst hebben wetenschappers de effecten gemeten van botsende superzware zwarte gaten. Het is een nieuwe mijlpaal voor de nog jonge, maar steeds belangrijker wordende zwaartekrachtgolfastronomie.
Nobelprijs Fysica voor grensverleggend onderzoek over quantumvreemdheid
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar het trio Alain Aspect, John Francis Clauser en Anton Zeilinger. Daarmee drukt het Nobelprijscomité zijn waardering uit ‘voor experimenten met verstrengelde fotonen, het vaststellen van de schending van de ongelijkheden van Bell en het pionierswerk op het vlak van quantum-informatiewetenschap’.
Marsrobot Perseverance haalt zuurstof uit de atmosfeer
In de toekomst is zuurstof nodig om ter plaatse brandstof voor raketten te produceren, zodat ruimtetuigen vlot heen en weer kunnen pendelen tussen de aarde en Mars.
Hoe ruimteweer het leven op aarde beïnvloedt
Dat de zon het leven op aarde bepaalt, is genoegzaam bekend. Maar ze doet meer dan ons warmte en licht geven. Steeds meer aandacht gaat uit naar de invloed van ruimteweer op het aardse leven. Ruimteweer wekt niet enkel de interesse van sterrenkundigen op, maar evenzeer van de ruimtevaartsector, energieleveranciers, verzekeringsmaatschappijen en medici.
De eerste foto’s van de James Webb-ruimtetelescoop zijn onthuld: ‘Elk beeld is een nieuwe ontdekking’
Met vijftien jaar vertraging is het magische moment eindelijk aangebroken: de eerste beelden van de James Webb Space Telescope zijn vrijgegeven. Het resultaat is adembenemend.
Het knettert weer in de tunnels van het CERN: ‘We hopen iets onverwachts te vinden’
Sinds 5 juli knallen protonen heftiger dan ooit frontaal op elkaar in de Large Hadron Collider (LHC), ’s werelds grootste deeltjesversneller. Na een grondige upgrade die meer dan drie jaar in beslag nam, staan ons vier jaar kernfysisch vuurwerk te wachten.
Algoritme speurt naar mogelijk gevaarlijke asteroïden
In de Netflixfilm ‘Don’t look up’ dreigt de mensheid in een klap weggeveegd te worden door een inslaande komeet die amper zes maanden voor de inslag op de radar verschijnt. Maar hoe zit dat in het echte leven? Houden wetenschappers alles goed in de gaten of kan een brokstuk uit de ruimte toch haast ongemerkt inslaan?