Hans Plets
Hans Plets studeerde fysica, sterrenkunde, filosofie en bedrijfskunde aan de KULeuven.
Na een periode van onderzoek in astrofysica, meteorologie & klimaat, geofysica en luchtvaart, gaat zijn belangstelling nu vooral uit naar wetenschapscommunicatie.
hansplets@gmail.com
Meest behandelde onderwerpen:
Jacht op donkere materie levert gouden tip op
Een deeltje met de ietwat aparte naam d*(2380), kortweg d-ster, zorgt voor opwinding onder wetenschappers. Nadert de zoektocht naar de aard van donkere materie zijn ontknoping?
Kans op water op exoplaneet K2-18b neemt toe
Op 11 september 2019 haalde exoplaneet K2-18b al eens het nieuws: onderzoekers hadden aanwijzingen gevonden dat er zich waterdamp bevindt in de atmosfeer ervan.
Op 27 februari 2020 vatten onderzoekers van de University of Cambridge de resultaten van verder onderzoek naar dit object als volgt samen: “Er bestaat een realistische kans dat K2-18b bewoonbaar is”.
Verstopt donkere energie zich in zwarte gaten?
Wanneer het binnenste van een zware ster geen kernreacties meer op gang kan brengen, implodeert de ster tot een zwart gat. Maar er is een alternatieve mogelijkheid, lang geleden geïdentificeerd, maar nu pas voldoende uitgewerkt.
Leven we in een computersimulatie?
In The Matrix zijn mensen via hun hersenen aan een computer gekoppeld en laten artificiële zintuiglijke prikkels hen geloven dat ze zich in de fysische werkelijkheid bevinden. Leven wij in een soortgelijke wereld?
Zeilrace naar de sterren
De viering van 50 jaar maanlanding brengt de verkenning van de ruimte weer in beeld. In het komende decennium willen we meermaals terug naar de maan en in de jaren 2030 volgt er mogelijk een nog reusachtigere leap for mankind met een bemande missie naar onze buurplaneet Mars.
Nieuwtjes uit het heelal
De week van 16 september 2019 bracht ons: nieuws over een interstellaire komeet, neutronensterren met overgewicht, zwarte gaten met of zonder haar en een ouderdomsbepaling van het heelal.
Nieuwe nr. 1 op hitlijst exoplaneten
K2-18b. Niet meteen een naam met hitpotentieel, zou je denken. Maar in nog geen 24 uur tijd groeide dit hemellichaam uit tot het bekendste exemplaar uit de lijst van zowat 4000 tot dusver ontdekte exoplaneten. Wat maakt K2-18b zo speciaal?
Zijn wij alleen in de kosmos? – Epiloog: Wat brengt de toekomst?
Tot voor kort wist de wetenschap bitter weinig te vertellen over de mogelijkheid op buitenaards leven. Het onderwerp behoorde exclusief tot de fantasiewereld van sciencefictionschrijvers. De ontdekking van duizenden exoplaneten is bezig hier verandering in te brengen. In dit afsluitend deel werpen we een blik op de nabije toekomst. Welke onderzoeksprogramma’s ontwikkelen wetenschappers en welke vragen hopen ze daarmee te kunnen beantwoorden?
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 5: Waar is iedereen?
Exoplaneten: check.
Potentieel bewoonbare planeten: check.
Beschikbaarheid van de bouwstenen van leven: check.
Signalen uit de ruimte: negatief.