Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Ruik de wereld
In De atlas van geur koppelt Ari Turunen geuren aan geschiedenis, mythologie, literatuur, beeldende kunst, etymologie en scheikunde.
Is de kloof tussen het lab en de kliniek te groot?
Liesbeth Demuyser en haar broer Thomas begeven zich allebei dagelijks in de fascinerende micro-wereld. Liesbeth onderzoekt bacteriën en schimmels aan de KU Leuven, Thomas is klinisch bioloog aan het UZ Brussel. De ene onderzoekt in een lab, de andere behandelt in een ziekenhuis. Toch kennen ze elkaars werk alleen van gesprekken op familiebijeenkomsten. Wat dan met al die onderzoekers en clinici die geen band met elkaar hebben?
'Koorts is een veel kleiner probleem dan we doorgaans aannemen'
Ook ziek? De kans is groot, nu griep, RSV en Covid goed de ronde doen. Tegelijk verschijnen er berichten over een tekort aan koortsremmende medicijnen. Dat is niet per se een probleem. ‘Koorts heeft een nut, en is vaak ongevaarlijk’, zegt specialist infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) daarover in onze podcast.
Terugblik 2022 - Therapie in virtuele realiteit kan pijn verlichten
Patiënten die met behulp van een VR-bril therapie krijgen, voelen minder pijn voor, tijdens en na medische procedures. Dat noemt neuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) het inzicht van 2022.
Het drijfvermogen van drollen
Een geschikt onderzoek vinden voor deze rubriek is vaak hard zoeken – en soms, zoals nu, tot in de laatste uren voor de deadline. En dan valt er plots een onderzoek over het drijfvermogen van drollen in je mailbox. Dank u.
Hoe produceren bacteriën medicijnen?
Antibiotica dienen eenvoudig gezegd om bacteriën te doden. De medicijnen zijn tegelijk ook (minstens voor een deel) door bacteriën of schimmels gemaakt. Hoe doen ze dat? En hoe ontdekken onderzoekers bacteriën die interessante stoffen voor nieuwe geneesmiddelen produceren? Microbioloog Joleen Masschelein van het VIB en de KU Leuven legt het uit in deze aflevering.
Ook chimpansees moeten zonnen
Heel wat chimpansees in Europese dierentuinen lijden aan een vitamine D-tekort.
Aankondiging eerste middel dat alzheimer kan vertragen: 'Mogelijke gamechanger, maar effect is bescheiden'
Het Alzheimer-geneesmiddel lecanemab vertraagt de snelheid van achteruitgang in geheugen en denken bij mensen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. 'Absoluut een doorbraak, maar het effect is ook beperkt en meer onderzoek is nodig', verduidelijkt Ann Van der Jeugd, programmamanager van het Leuven Brain Institute.
Rode Duivels missen spelvreugde? Kijk naar de hommel!
Bondscoach Roberto Martinez wijt de nederlaag tegen Marokko onder andere aan een gebrek aan spelvreugde. De voetballers kunnen zich misschien laten inspireren door de hommel, die zijn gek van het spelletje.