Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe ontstaat wind?
Dankzij de wind kunnen we hernieuwbare energie maken, maar als we gaan fietsen lijkt ze altijd tegen te werken. In onze podcast legt weerman Bram Verbruggen uit waar wind vandaan komt.
Sympathieke aliens
Voor de meeste mensen zijn insecten bizarre, enge schepsels. Maar naarmate je ze beter leert kennen, worden ze fascinerende wezens die wonderbaarlijke metamorfoses ondergaan, complexe sociale levens hebben en op slimme manieren communiceren.
Nooit meer in de file dankzij mieren en sterrenstelsels?
Een neurowetenschapper, een bioloog, een fysicus en een artificieel intelligent systeem stappen een podium op. Kunnen zij vanuit hun expertise het fileprobleem oplossen? Dat was de vraag tijdens een panelgesprek van Eos Wetenschap op het Nerdland Festival. Het leverde even boeiende als irrelevante oplossingen op.
Jacht op de tijgermug
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De exotische steekmug werd vorige zomer meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis?
Hoeveel geschiedenis zit verborgen in DNA?
Onze band met de enigmatische neanderthaler, historische migraties en epidemieën: de sporen ervan zijn nog te zien in ons DNA. Hoe ontrafel je die geschiedenis? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven) legt het uit in onze podcast Vraag Het Aan.
Cocaïnenijlpaarden veroveren Colombia
Colombia worstelt momenteel met een nijlpaardinvasie. Voor de duidelijkheid: nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) horen niet thuis in Zuid-Amerika, maar in Afrika. Hoe zijn ze daar terechtgekomen?
Ook slechtvalken voelden de covid-19-lockdowns
Minder mensen op straat betekent ook minder duiven in de lucht, en dat voelden de slechtvalken die in steden broeden.
Zeeolifanten doen korte “duikdutjes” om roofdieren te ontlopen
Noordelijke zeeolifanten slapen amper twee uur per dag, opgesplitst in meerdere korte duikdutjes. Ze zijn daarmee de kortste slapers van alle zoogdieren.
Eos-redacteur volgde een spoedcursus crispr: ‘Proficiat! Je eerste genetisch gemodificeerd organisme!’
De genbewerkingstechniek crispr ontketende een ware revolutie in de wetenschap. Hoe werkt die ‘genetische schaar’ precies? Dat mocht Eos-redacteur Kim Verhaeghe zelf ervaren tijdens een spoedcursus crispr in het lab van Joleen Masschelein aan de KU Leuven en het VIB.