Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Ochtendmens? Bedank de Neanderthaler!
Ben jij ook zo’n ochtendmens die houdt van vroege uren en ijskoude douches? Neem je graag ruim de tijd voor ontbijt en kom je overal op tijd? Bedank dan maar je Neanderthaler-voorouders.
Waarom bestuderen wetenschappers fruitvliegen om ons lichaam beter te begrijpen?
De fruitvlieg of Drosophila melanogaster is een bijzonder beestje. Gehaat in de fruitmand, maar aanbeden in het lab. Waarom vinden wetenschappers de fruitvlieg zo bijzonder? Stein Aerts van de KU Leuven legt in deze podcast onder andere uit wat we kunnen leren van fruitvliegen, waar wetenschappers hun fruitvliegen halen en hoe je demente fruitvliegen bestudeert.
Liefhebbers van snelle wagens denken dat ze kleiner geschapen zijn
Britse psychologen bevestigen wat we allemaal al lang wisten: mannen met een snelle sportwagen willen iets compenseren.
Hoe vergroot ik de biodiversiteit in mijn tuin?
We hebben ongeveer evenveel tuin als bos in Vlaanderen. Als je zelf aan de slag wil om de biodiversiteit te helpen, dan is de tuin dus een mooi vertrekpunt. Ecologen Ellen De Vrieze en Karen De Pauw (Universiteit Gent) leggen in deze aflevering uit hoe je vlinders, vogels, salamanders en misschien wel duizend andere diersoorten naar je tuin lokt.
Eén waterstaal volstaat om biodiversiteit in waterloop in kaart te brengen
Hoeveel en welke dieren leven er in en op onze vijvers en beken? Het lijkt een onmogelijke opdracht om die vraag te beantwoorden. Begin maar eens te tellen. En hoe spot je dieren die een verborgen leven leiden? Een recente DNA-techniek doet het eenvoudig lijken.
Onverwachte relatiebreuk? Taalonderzoekers wisten het al maanden!
De taal van mensen verandert subtiel in de maanden en weken voorafgaand aan een relatiebreuk, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Ruik de wereld
In De atlas van geur koppelt Ari Turunen geuren aan geschiedenis, mythologie, literatuur, beeldende kunst, etymologie en scheikunde.
Is de kloof tussen het lab en de kliniek te groot?
Liesbeth Demuyser en haar broer Thomas begeven zich allebei dagelijks in de fascinerende micro-wereld. Liesbeth onderzoekt bacteriën en schimmels aan de KU Leuven, Thomas is klinisch bioloog aan het UZ Brussel. De ene onderzoekt in een lab, de andere behandelt in een ziekenhuis. Toch kennen ze elkaars werk alleen van gesprekken op familiebijeenkomsten. Wat dan met al die onderzoekers en clinici die geen band met elkaar hebben?
'Koorts is een veel kleiner probleem dan we doorgaans aannemen'
Ook ziek? De kans is groot, nu griep, RSV en Covid goed de ronde doen. Tegelijk verschijnen er berichten over een tekort aan koortsremmende medicijnen. Dat is niet per se een probleem. ‘Koorts heeft een nut, en is vaak ongevaarlijk’, zegt specialist infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) daarover in onze podcast.