Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Ig Nobelprijs voor vliegende neushoorns, dempende baarden en orgasme als alternatief voor neussprays
Afgelopen nacht werden de alternatieve Nobelprijzen uitgereikt voor onderzoek dat je eerst doet lachen, maar dan doet nadenken. Want wist je bijvoorbeeld dat seks helpt tegen een verstopte neus? Dat een baard meppen dempt? En dat een neushoorn ondersteboven aan een helikopter transporteren even veilig is als per vrachtwagen.
'Laat spinnen in je huis leven'
Hoewel het vaak een hopeloze opdracht lijkt, probeert spinnenexpert Koen Van Keer mensen te overtuigen om spinnen in hun huis te laten leven. ‘Je hoeft ze niet te vrezen, ze houden zichzelf in evenwicht en ze verlossen je huis van insecten die wel schadelijk kunnen zijn.'
Hoe de wetenschap me hielp om 60 kilometer te lopen
Een marathon als training voor een nog langere looptocht? Voor ultralopers klinkt dat helemaal niet zo gek. Eos-redacteur Kim Verhaeghe liet zich begeleiden om de reikwijdte van zijn hardloperslijf te verkennen.
Verantwoord eendjes voeren
Simpele dingen brengen soms de grootste vreugde. Voor sommige mensen betekent dat: oud brood voeren aan de eendjes in het park. Enerzijds delen de eenden in het geluk. Ze moeten minder zoeken naar voedsel, en hebben zo bijvoorbeeld meer tijd voor hun kroost. Toch varen de vogels er niet zo wel bij als hun schuddende staart en enthousiast gekwaak doen vermoeden.
Op safari in je eigen huis
Hoe proper of doodstil het er ook mag lijken, in onze woningen wemelt het van het leven. Honderden fascinerende wezens sluipen door de jungle van een tapijt, vallen in het ravijn dat wij ‘bad’ noemen of schransen de voegen uit de muren. Benieuwd? Veeg je voeten, en kom binnen.
Hebben ook dieren een unieke persoonlijkheid?
Worden zwanen verliefd? Kan een koolmees arrogant zijn? Hoe slim zijn goudvissen echt? En kan een hond rouwen om zijn overleden baasje? Rudi D’Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven, legt in deze podcast uit waarom antwoorden op die vragen niet zo eenvoudig is.
Waarom is lichaamsbeweging gezond?
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.
Kruimels
In topsport bepalen kruimels wie champagne spuit en wie het zoete schuim over zich heen krijgt. En die kruimels vallen te rapen dankzij wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes, een aerodynamische en energie-efficiënte fietspositie of een sterkere kop.
Wie heeft voetbal uitgevonden?
Voetbal is zo ingeburgerd, dat het ondertussen tot ons cultureel erfgoed hoort. Maar wie heeft de populaire sport bedacht? En hoe veroverde voetbal de wereld? Dries Vanysacker, erevoorzitter van Voetbalcub Holsbeek, maar ook geschiedkundige aan de KU Leuven en auteur van meerdere boeken over sportgeschiedenis, neemt je in onze podcast Vraag Het Aan mee terug in de tijd.