Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Extreem witte verf koelt gebouwen
De verf weerkaatst 95,5 procent van invallend zonlicht.
Hoe weet je dat een steen een meteoriet is?
Niet elke "vreemde" steen die je vindt, is een meteoriet. Alejandro Chavez van Cosmodrome legt in dit filmpje uit hoe je een meteoriet herkent. Hij vertelt ook wat een vallende ster eigenlijk is.
Hoe ziet de toekomst van windenergie op zee eruit?
In 2008 installeerden we de allereerste windturbine voor onze kust. Intussen dekken een vierhonderdtal offshore windturbines tien procent van de totale elektriciteitsbehoefte in België. Het is de bedoeling om dat aandeel tegen 2026 te verdubbelen. Pieter Mathys (UGent en OWI) en Pieter Jan Jordaens (Sirris en OWI) blikken vooruit op de toekomst van deze razendsnel ontwikkelende sector.
Wat is dat mysterieuze lichtje aan de hemel?
Als je 's nachts bij een heldere hemel naar boven kijkt, kan je heel wat zien: sterren, planeten, meteoren, kometen, maar soms ook... een snel bewegend lichtpuntje. Is het een vliegtuig, of misschien wel een satelliet? Jasmine Dirkx, educatief medewerker bij Cosmodrome, geeft het antwoord in dit filmpje.
Hoe verduurzamen we onze mobiliteit?
Luchtvervuiling, files, ongevallen, ruimtegebrek en een verward klimaat. Ons verkeer veroorzaakt heel wat schade. We kunnen ons nochtans duurzamer verplaatsen, en heel moeilijk is dat zelfs niet. Cathy Macharis, professor voor duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel, legt in deze podcastaflevering uit hoe dan wel.
Waarom de mug veruit het dodelijkste dier ter wereld is
De mug is verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen overlijdens per jaar. Vooral in tropische streken, dat klopt, maar in een kleiner en warmer wordende wereld komen de gevaarlijkste muggen steeds dichter bij ons bed. Muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit wat we daaraan kunnen doen.
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wereldwijd zijn één miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Waarom gaat het zo slecht met onze biodiversiteit? Hoe erg is dat, en kunnen we het tij nog keren? Hilde Eggermont, coördinator van het Belgische Platform voor Biodiversiteit, geeft antwoord.
Mottentoren lokt nachtvlinders
In België fladderen meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders rond, tegenover slechts een honderdtal dagvlindersoorten. Toch weten we er bitter weinig over. Een 35 meter hoge, lichtgevende ‘mottentoren’ moet daar verandering in brengen.
Hengelen om vissenlevens te redden
Het gaat niet goed met de zeebaars. Om daar iets aan te doen, volgt biologe Jolien Goossens de vissen met behulp van een zender. Ze krijgt daarbij de hulp van vrijwillige sportvissers. Wij gingen mee hengelen in Zeebrugge.