Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Plukkers te slim af
Spotte jij het plantje op deze foto niet meteen? Missie geslaagd voor Lu Bei, een plantsoort die evolueerde om aan het oog van menselijke plukkers te ontsnappen.
Het microbioom van een Da Vinci
Het microleven op een kunstwerk kan informatie onthullen over de geschiedenis ervan.
Van plantenafval naar biobrandstof
Bio-ethanol wordt gezien als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Alleen is er een nadeel: bio-ethanol wordt gemaakt uit eetbare gewassen. Zo creëer je een competitie tussen voedselvoorziening en brandstofproductie. Hoe lossen we dat op?
Hoe werkt een RNA-vaccin?
“Traditionele” vaccins bevatten dode virussen of stukjes viruseiwit. Die trainen ons immuunsysteem. De coronavaccins van o.a. Pfizer en Moderna zijn RNA-vaccins en werken anders.
Kunnen menselijke resten uit musea terug naar land van herkomst?
Verschillende museumcollecties in ons land bevatten menselijke resten. Een onderzoeksteam onder leiding van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) wil de herkomst ervan in kaart brengen. Het team onderzoekt ook of en hoe de menselijke resten teruggegeven kunnen worden aan familieleden, instellingen of landen van herkomst.
Herbekijk de uitreiking van de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie 2020
In dit ongewone jaar werd de uitreiking al twee keer uitgesteld. Tijdens de Dag van de Wetenschap was het feestelijke moment eindelijk daar. De overhandiging gebeurde virtueel.
Waarom heeft de maan veel meer kraters dan de aarde?
De maan lijkt wel bezaaid met inslagkraters. Elise Duflou, educatief medewerker bij Kattevennen Cosmodrome, legt in dit filmpje uit hoe dat komt.
Muzikant Brihang zingt vanop een paal in zee. Wat doet die paal daar?
De nieuwe videoclip van Brihang is best spectaculair. De muzikant staat er op een paal midden in de zee. De opvallende toren maakt deel uit van een meetnet dat oceanografische en meteorologische gegevens verzamelt langs de Belgische kust.
Kunstenaars Robbert&Frank ontwerpen Eos Pipet Award
Moleculair bioloog Antonella Fioravanti (juryprijs) en psycholoog Jasper Van Assche (publieksprijs) zijn de winnaars van de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie 2020. Afgelopen weekend ontvingen ze hun award, een prachtig kunstwerk van collectief Robbert&Frank.