Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken? Wanneer ben je verslaafd? Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving te veel drinkt? En is het dan zijn of haar eigen schuld? Liesbeth Gijsel vraagt het aan psychiater en verslavingsexpert Geert Dom.
‘Sociale contacten zijn een basisbehoefte, zeker voor jongeren’
Jongeren voelen zich eenzamer tijdens de coronacrisis, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook meer mentale problemen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij Vlaamse tieners.
DNA geeft onbekende misdadiger een gezicht
Uit DNA kan je afleiden hoe iemand er ongeveer uitziet. Dat biedt mogelijkheden om misdadigers te vinden die sporen hebben achtergelaten op de plaats delict.
Diversiteit: verrijkend of beangstigend?
Diversiteit maakt veel mensen gelukkiger: we kunnen openlijk onszelf zijn. Tegelijk is al die diversiteit verwarrend, en voor sommigen ook beangstigend. De vraag van één miljoen: hoe neem je de angst en onzekerheid serieus zonder de maatschappij te verscheuren?
Hersenstimulatie tegen oorsuizen
Elektrische stimulatie van bepaalde hersengebieden lijkt te helpen tegen tinnitus.
Over ham, bananen en een kunstzinnige barbecue
Wanneer is kunst echt kunst? Dat is niet alleen een vraag voor kunstwetenschappers en filosofen, want ook psychologen mengen zich in het debat.
Kun je autisme zien in de hersenen?
Bij kinderen met autisme verloopt de hersenontwikkeling anders dan bij hun leeftijdgenootjes. Neurowetenschapper Annabel Nijhof (Universiteit Gent) onderzoekt het brein van proefpersonen met autisme. In deze podcast praat ze je bij over ‘het autistische brein’.
Hoe kunnen mensen met autisme zichzelf zijn?
Autisme is erfelijk. Maar dat is niet het hele verhaal. Er spelen ook andere factoren mee, zoals ziekte, medicatie of milieuvervuiling tijdens de zwangerschap. Kinder- en jongerenpsychiater Jean Steyaert (UPC Leuven) gaat in op de kenmerken, oorzaken en behandeling van autisme.
Bestaan er alternatieven voor ADHD-medicatie?
In elke klas zit wel een kind met ADHD dat Rilatine/Ritalin slikt. Die medicatie helpt jammer genoeg niet altijd, en ze heeft bijwerkingen, zoals hoofdpijn en verminderde eetlust. De wetenschap werkt aan alternatieven. Annelies Verlaet (Universiteit Antwerpen) zet ze op een rijtje in deze aflevering van de podcastreeks Vraag Het Aan.